Sfântul Hariton Mărturisitorul s-a născut în orașul Iconium în timpul domniei lui Aurelian, în jurul anului 274.

Sfântul Mărturisitor a suferit chinuri aprige dar, cu ajutorul lui Dumnezeu, a supraviețuit Sfântul Sfântul Hariton Mărturisitorul a fost printre mulți creștini care au fost eliberați din închisoare și s-a hotărât să-și dedice întreaga viață slujirii Domnului. Deși a scăpat de moarte, s-a întristat pentru că nu primise cununa muceniciei.

Sursa: Social media

După ce a ajuns la Ierusalim într-un pelerinaj la locurile sfinte, a căzut în mâinile hoților. L-au legat și l-au aruncat într-o peșteră, intenționând să-l omoare mai târziu.

După ce au plecat să găsească oameni de jefuit, sfântul s-a rugat cu ardoare lui Dumnezeu aşteptându-se să fie omorât. El nu i-a cerut lui Dumnezeu să-l elibereze, ci L-a rugat să facă cu el cum voia El.

În acest moment, un șarpe s-a târât în ​​peșteră și a început să bea vin dintr-un vas care se afla acolo. Mai târziu a vărsat veninul său mortal, otrăvind vinul. Când s-au întors în peșteră, oamenii răi au băut vinul otrăvit și au pierit cu toții.

Sfântul Hariton Mărturisitorul a mulțumit lui Dumnezeu și apoi a dat aurul pe care îl furaseră răufăcătorii, împărțindu-l săracilor, bisericilor și mănăstirilor. Și-a început luptele ascetice în locul salvării sale miraculoase și acolo a construit o biserică.

A adormit în Domnul în pace și la o vârstă înaintată la 28 septembrie 350.

Sfântul Hariton Mărturisitorul a fost înmormântat la mănăstirea Pharan, conform ultimelor sale dorințe. Moaștele sale pline de har au fost așezate în biserica care fusese construită pe locul peșterii tâlharilor.

Condacul Sfântului Cuvios Hariton Mărturisitorul

Glasul al 4-lea 

Pe ceea ce este neclintită, întărirea credinţei şi cinstit dar al sufletelor noastre, pe Născătoarea de Dumnezeu cu cântări să o slăvim credincioşii : Bucură-te, ceea ce ai încăput Piatra vieţii în pântecele tău; bucură-te, nădejdea marginilor lumii şi sprijinul celor necăjiţi; bucură-te, Mireasă care nu ştii de mire.

Pe nevoitorul dreptei credinţe şi pe râvnitorul adevărului astăzi toţi credincioşii cu cântări şi cu laude să-l mărim: pe Sfântul Hariton păstorul şi dascălul şi luminătorul cel preacuvios al lumii. Căci se roagă Domnului pentru noi toţi.