Cu sloganul populist „Italia și italienii în primul rând!” Meloni a cerut taxe mici și oprirea imigrației.

Criticii avertizează că ea cochetează cu istoria fascistă a Italiei. În Via Della Scrofa din Roma, nu departe de sediul parlamentului din centrul istoric. O tăbliță de piatră și o coroană uscată îl comemorează pe Alberto Marchesi, un luptător de rezistență antifascist executat de SS-urile germane în Peșterile Ardeatine în 1944.

Placă atârnă în stânga unei arcade largi de pe fațada clădirii galbene. Într-o juxtapunere neobișnuită, o placă mult mai mică din plexiglas în dreapta intrării indică că acesta este sediul partidului neofascist Frații Italiei.

Partidele

null

null

Partidele neofasciste au sediul la Via Della Scrofa 39 din 1946 – Mișcarea Socială Italiană, Alianța Națională și acum Frații Italiei, numită după primul vers al imnului național italian. Liderul de partid, Giorgia Meloni, s-a gândit să păstreze biroul în clădirea istorică. Care a fost odinioară frecventată de adepții fostului lider fascist Benito Mussolini.

Meloni a spus că are o relație neîntreruptă cu istoria. Dictatorul Mussolini a fost „o personalitate complexă”, a spus ea în interviuri. Chiar și astăzi, mulți italieni nu cred că totul a fost rău sub Mussolini.

Ambiguu cu privire la trecut

Meloni nu s-a îndepărtat clar de fascism. În autobiografia ei din 2021, ea a scris că este conștientă că navighează într-un câmp minat politic. „Suntem copii ai istoriei noastre. Din întreaga noastră istorie. Ca și în cazul tuturor celorlalte națiuni, drumul pe care l-am parcurs este complex. Mult mai complicat decât doresc mulți să facă cunoscut”, a scris ea.

Giorgia Meloni este prima femeie prim-ministru al țării

Cu toate acestea, ea respinge cultul liderului comun fascismului. Dar când Meloni ține conferințe de presă la sediul partidului. Un simbol fascist este întotdeauna la vedere – logo-ul Fraților Italiei.

Este o flacără stilizată în culorile naționale italiene – verde, alb și roșu. O flacără eternă care arde la figurat la mormântul lui Mussolini. „Nu am pentru ce să-mi cer scuze în viața mea. Dar în două din trei discuții la televiziune, ar trebui să vorbesc despre istorie și nu despre politica actuală. Nu cred că este corect.”

Toamna trecută, în pregătirea campaniei electorale premergătoare votului din 25 septembrie, Meloni a trimis memorii interne grupurilor de partid în care le-a instruit să nu mai facă declarații extreme, să nu facă referiri la fascism. Și, mai ales, să se abțină de la așa-numitul salut roman. Un gest cu brațul drept întins care seamănă cu salutul hitlerist sau nazist.

Politicianul vrea să mute partidul de la marginile politice, de la extrema dreaptă la centru dreapta. Meloni încearcă să remodeleze partidul și să-l prezinte drept un campion conservator al patriotismului. Care apelează la clasa de mijloc pentru a forma o coaliție cu alte partide de dreapta. Liga lui Matteo Salvini și Forza Italia, condusă de fostul premier Silvio Berlusconi.