Una dintre cele mai ușor transmisibile afecțiuni în rândul celor mici, enterocolita, îi sperie de-a dreptul pe toți părinții. Boala vine în rândul celor mici cu stări acute de apatie, scaune moi, vărsături și chiar febră. Toate aceste simptome sunt evident greu de gestionat pentru un copil. De asemenea, părintele se simte complet neputincios în a-i alina celui mic starea.
Colectivitatea, responsabilă pentru răspândirea enterocolitei?
În perioada toamnei, aproape în fiecare an, medicii se confruntă cu numeroase cazuri de enterocolită. În ultimele săptămâni, la camerele de gardă din spitale au ajuns cu simptomele acestei afecțiuni un număr mare de copii.
În funcție de gravitatea cazurilor, medicii recomandă măsura internării. Cele mai multe dintre cazurile de enterocolită sunt tratate cu tratamente perfuzabile. Un plus de disconfort deci pentru cel mic.
Mulți dintre părinți își iau toate măsurile de precauție pentru a-și ține departe copilul de astfel de situații. Cu toate acestea, se pot trezi în situația în care cel mic să primească acest diagnostic.
Una dintre cauzele principale ar i ieșirea copilului în colectivitate. Mai ales toamna, odată cu începerea școlilor și a grădinițelor, situația poate scăpa de sub control. Acest tip de infecție digestivă se poate răspândi inclusiv prin particule de salivă ajunsă pe diverse obiecte.
De asemenea, enterocolita poate fi transmisa și prin înghițirea produselor alimentare contaminate. Printre virusurile care provoacă infecția digestivă se numără Salmonella, Escheria Coli, Campylobacter, rotavirusuri. De asemenea, paraziții precum Giardia, Balantidium coli, pot de asemenea fi responsabili de astfel de diagnostice.
Nu doar ieșirea în colectivitate este pentru cei mici principala sursă de a lua un virus. Gândacii, muștele sau rozătoarele pot împrăștia microorganismele dăunătoare pe suprafețe mari, inclusiv în parcuri. Igiena este astfel extrem de importantă. Încurajarea celor mici să se spele cât mai des pe mâini ar trebui să fie o prioritate.