Camerele Harem sunt cea mai interesantă parte a Palatului Topkapi.

Haremul, descris de pictorii orientaliști din secolul al XIX-lea, arăta ca un loc în care femeile dansau toată ziua. Cu toate acestea, în realitate, Harem a fost și o școală în care erau educate femei din multe părți diferite ale lumii.

Cea mai mare autoritate din Harem a fost „Mama Sultanului”. Mama sultanului era cunoscută drept „Valide Sultan”. Surorile sultanului și rudele de sex feminin locuiau și ele în Harem. Din acest motiv, în Harem a existat o ierarhie unică.

Se poate vizita

null

null

Palatul Topkapi și haremul său sunt foarte aglomerate primăvara și vara. Haremul din interiorul Palatului Topkapi era un spațiu privat pentru Sultan și familiile sale. Accesul în această parte a palatului a fost strâns controlat și aici au făcut o mulțime de povești din Europa despre haremul sultanilor. Fie că au fost adevărate sau nu, putem lăsa acest subiect pentru altă zi.

Poarta Cărucioarelor este o intrare în apartamentele Harem din a doua curte din Palatul Topkapi. Sala Fântânii este o sală de intrare aflată sub controlul eunucilor din Harem. În partea opusă porții o ușă duce la o curte, pereții sălii sunt acoperiți cu plăci Kutahya din secolul al XVII-lea.

Curtea eunucilor

Principalele funcții ale acestei secțiuni a haremului erau de a păzi porțile și de a controla accesul la harem, de a însoți trăsurile și de a nu lăsa pe nimeni din exterior să intre în harem. Până la sfârșitul secolului al XVI-lea, datoria de a păzi concubinele revenise exclusiv eunucilor negri. Curtea eunucilor negri și clădirile din jurul acesteia au fost probabil ridicate în timpul fazei de instituționalizare a haremului, la mijlocul secolului al XVI-lea.

Intrarea principală (Cumle Kapısı) separă haremul în care locuiau familia și concubinele sultanului de curtea eunucilor. În ordine, era o linie între haremul privat al sultanului și Curtea eunucilor.

Curtea și Cartierele Concubinelor au fost ridicate la sfârșitul secolului al XVI-lea. Cele trei apartamente independente cu gresie. Și șeminee cu vedere la Cornul de Aur au fost cartierele în care locuiau consoartele sultanului.