Reclamă

Într-un context al digitalizării, transformarea pieței muncii este inevitabilă. Unii experții sunt de părere că în doar câțiva ani, multe dintre meserii vor putea fi practicate total diferit decât până acum. Chiar în prezent, doar activitățile legate de IT și comunicare sunt cu precădere în online, în curând, lucrurile se vor schimba complet.

Citește și

Se schimbă Codul Muncii! Beneficii uriașe pentru toți angajații din România: Mai multe zile libere

Cine va profesa în online?

Ne regăsim într-un moment crucial al dezvoltării sferei muncii. Fie că vrem sau nu să vedem acest aspect, pandemia a influențat mult acest context. În perioada restricțiilor multe dintre companii și-au mutat activitățile în online.

În tot noianul de neplăceri ale perioadei respective, o concluzie a fost trasă de mulți angajatori: lucrul online este eficient și implică mai puține costuri. Acest aspect, la pachet cu digitalizarea, conduc la ceea ce vom avea șansa să vedem în următorii ani în piața muncii.

Mai multe analize recente au scos la iveală că peste 65% ale meseriilor viitorului nu vor mai avea legătură cu cele pe care le cunoaștem acum. Acest aspect nu se referă la transformarea multora dintre cele existente acum.

Conform analizei realizate de Asociația INACO, Ghidul meseriilor viitorului, din numeroase sfere ocupaționale, activitatea va trece și în spațiul virtual. Din domeniul științelor exacte, programatorii, analiști de securitate cibernetică, sau dezvoltatori, vor lucra doar în online. Din medicină, psihologii, pediatrii, terapeuții, asistentele medicale, vor putea lucra cu pacienții prin intermediul internetului.

De asemenea din zonele Marketingului, ale Comunicării, Consiliere financiară/terapeutică, specialiștii vor lucra în online.

Pregătirea începe pe băncile școlilor?

Digitalizarea meseriilor este un proces deja început, care se perpetuează pe zi ce trece. Chiar dacă fenomenul ne sperie la prima vedere, în multe dintre cazuri, eficiența ar putea fi dovedită. De altfel, și la capitolul costuri de exercitare a unor activități vor fi mai mici.
Spre exemplu cele legate de transport sau chiar de logistică. Având la îndemână doar un simplu calculator cu conexiune la internet, îți poți susține munca.

Pentru o astfel de trecere este necesar ca pregătirea viitorilor angajați să pornească din școli.


Reclamă

Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro