Reclamă

Fostul premier italian Silvio Berlusconi a apărat invazia Ucrainei de către Vladimir Putin, declarând că liderul Rusiei a fost „împins” în conflict.

Berlusconi a spus că trupele ruse trebuiau să înlocuiască guvernul cu „oameni cumsecade”, apoi să plece. Premierul italian de trei ori este un aliat pe termen lung al președintelui rus. În acest weekend, partidul său este de așteptat să preia puterea ca parte a unei coaliții de dreapta în cadrul alegerilor generale din Italia.

O prietenie de durată

TikTok

El a spus că raportarea, împinsă de forțele separatiste și de politicienii naționaliști din guvernul rus, nu l-a lăsat pe Putin decât să lanseze o invazie limitată.

„Putin a fost împins de populația rusă, de partidul său și de miniștrii săi să inventeze această operațiune specială. Trupele trebuiau să intre. Să ajungă la Kiev într-o săptămână.

Să înlocuiască guvernul Zelensky cu oameni decente și să se întoarcă o săptămână mai târziu. În schimb, au găsit o rezistență neașteptată. Care a fost alimentată apoi de arme de tot felul din Occident.”, a declarat Berlusconi.

Liderii opoziției s-au grăbit să condamne comentariile lui Berlusconi, liderul Partidului Centrist, Carlo Calenda, acuzându-l că vorbește „ca  generalul Putin”.

Și Enrico Letta de la Partidul Democrat de centru-stânga a spus că intervenția a dovedit dacă alegerile de duminică sunt „favorabile dreptei, cea mai fericită persoană ar fi Putin”.

Dar vineri, dl Berlusconi a încercat să-și clarifice comentariile. Spunând că opiniile sale au fost „supra-simplificate”.

„Agresiunea împotriva Ucrainei este nejustificată și inacceptabilă. Poziția [Forza Italia] este clară. Vom fi mereu alături de UE și NATO”, a spus el.

Dl Berlusconi este de mult un admirator al lui Putin. În 2012 i s-a alăturat premierului de atunci pentru o excursie la schi în orașul rus Soci.

Liderul partidului Forza Italia face în prezent campanie. Ca parte a unei coaliții de dreapta înaintea alegerilor generale de duminică.

Partidul său de centru-dreapta este partenerul junior al alianței. Care este ancorat de Frații Italiei ai lui Giorgia Meloni. Și de partidul populist Lega Nord al lui Matteo Salvini. Sondajele au sugerat că blocul va câștiga majoritatea.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro