Cunoaște-te. Iubește-te. Fii sincer cu tine.
Aceste vechi zicale au fost răspândite de-a lungul anilor de o întreagă secțiune de artiști, animatori și tipuri filozofice. De la Jean-Paul Sartre („Devenim ceea ce suntem doar prin refuzul radical și adânc înrădăcinat a ceea ce alții au făcut”. of us”) și Bob Dylan („Dacă încerci să fii oricine în afară de tine, vei eșua”). La Katharine Hepburn („Dacă faci mereu ceea ce te interesează, cel puțin o persoană este mulțumită”).
Dar cum ajungi să te cunoști când corpul tău se schimbă constant? Fie că este vorba de căderea pielii sau de creșterea firelor de păr noi. Corpul uman este într-un flux constant. Potrivit cercetărilor, corpurile noastre înlocuiesc în mod regulat multe dintre cele aproape 30 de trilioane de celule umane. Aproximativ 330 de miliarde din aceste celule sunt înlocuite în fiecare zi. Adică aproximativ 1 la sută din toate celulele corpului nostru. Alte celule, precum cele minuscule din intestinul nostru, se reînnoiesc în decurs de o săptămână.
Celulele noastre
Poate ai fi sperat că noile tale celule vor fi cheia unei vieți mai lungi. Din păcate, este puțin mai complicat. De exemplu, unele dintre celulele corpului nostru. Cum ar fi cele din creier, inimă și ochi, sunt cu noi toată viața.
La începutul anilor 2000, cercetătorii suedezi de la Institutul Karolinska au studiat reînnoirea țesuturilor corporale prin măsurarea nivelurilor unui material radioactiv numit carbon-14. A existat o creștere bruscă a carbonului 14 în aer în anii 1950 și ’60. Când armele nucleare au fost testate deasupra pământului până la semnat Tratatul de interzicere limitată a testelor în 1963. Carbon-14 este inhalat de plante, pe care oamenii și animalele îl mănâncă zilnic și face parte din ADN-ul nostru.
Dar, spre deosebire de alți atomi și molecule care se schimbă în mod constant, ADN-ul unei persoane rămâne același din ziua nașterii unei celule. Care are loc atunci când o celulă părinte se divide – pe toată durata vieții sale. Atunci când o celulă se divide, cu alte cuvinte. ADN-ul încorporat în noua celulă include un anumit nivel de carbon-14 care corespunde nivelului materialului din aerul din jurul nostru la momentul respectiv. Acesta servește ca un fel de marcaj de timp, prin care cercetătorii pot determina când a fost creată celula pe baza nivelului de carbon-14 din ADN-ul său.
Ce s-a descoperit
Ceea ce au descoperit cercetătorii este că vârsta medie a tuturor celulelor din corpul uman este de șapte până la 10 ani. Asta nu înseamnă că celulele se înlocuiesc la fiecare șapte până la 10 ani. La nivel individual, reînnoirea celulară are loc în ritmuri diferite în organism. Celulele din colon, de exemplu, sunt înlocuite la fiecare trei până la cinci zile. Dar celulele noastre musculare și adipoase pot dura până la 70 de ani pentru a se reînnoi.
Dacă corpurile noastre sunt în mod constant reînnoite cu celule noi, de ce îmbătrânim? Nu ar trebui acest aflux de celule noi să fie ca o injecție de Botox? Când vine vorba de îmbătrânire, se pare că secretul nu constă în celulele noastre. Ci, mai precis, în ADN-ul celular din interiorul corpului.