Reclamă

22 septembrie marchează echinocțiul de toamnă, prima zi de toamnă în emisfera nordică.

Este ziua în care Pământul este perfect înclinat în lateral față de soare și astfel ziua și noaptea sunt de lungime egală. Un fel de. Vom stabili recordul cu privire la aceasta și alte patru fapte despre ziua care începe toamna.

Nu este un lucru de o zi

Deși echinocțiul de toamnă este observat, poate chiar sărbătorit, toată ziua de 22 septembrie, este într-adevăr doar un moment în timp. Mai exact, este momentul în care Soarele traversează ecuatorul ceresc. O linie imaginară pe cer deasupra ecuatorului Pământului. În mod normal, orbitele Pământului sunt înclinate pe axa sa cu 23,5 grade. Dar în acest moment precis, axa sa de rotație nu se înclină nici către, nici departe de soare.

Pentru 2022, asta are loc la 9:04 p.m. EDT. După acest timp, soarele va începe să răsară mai târziu și să apune mai devreme pentru cei din emisfera nordică. Cei care trăiesc în emisfera sudică vor vedea contrariul. De fapt, oamenii din emisfera sudică se referă la 22 septembrie ca echinocțiul de primăvară. Un semnal că zilele vor începe să se lungească.

Ziua și noaptea nu sunt exact egale

Cuvântul „echinocțiu” provine din cuvintele latine aequus (însemnând „egal”) și nox (însemnând „noapte”). Dar ziua și noaptea nu sunt exact 12 ore fiecare în ziua echinocțiului. Datorită refracției luminii solare (adică îndoirea razelor de lumină ale soarelui). Soarele va părea a fi deasupra orizontului în unele locuri, când de fapt este încă sub el.

De asemenea, cei care locuiesc departe de ecuator vor avea zile ceva mai lungi. Deoarece soarele durează mai mult să răsară și să apune din punctul lor de vedere. În zilele apropiate de echinocțiu, soarele poate fi vizibil între 12 ore și 6 minute și 12 ore și 16 minute. În funcție de latitudine.

Data echinocțiului poate varia

Deși echinocțiul de toamnă este în general 22 sau 23 septembrie, ocazional cade pe 21 sau 24 septembrie. Acest lucru se datorează faptului că calendarul folosit în Occident (calendarul gregorian) definește un an ca fiind 365 de zile sau durata de timp necesară pentru Pământul să orbiteze în jurul Soarelui. În realitate, Pământului îi ia 365,25 zile pentru a face ocolul Soarelui.

Deci, aceasta înseamnă că echinocțiul din septembrie va fi cu șase ore mai târziu decât a fost anul anterior. În 2092 și 2096, echinocțiul de toamnă va avea loc pe 21 septembrie. Ultima dată a fost la această dată a fost anul 1000 î.hr!


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro