Gutuile, la fel ca merele, perele sau strugurii vestesc venirea toamnei. În trecut, în funcție de cât de sănătoase sau afectate de insecte erau acestea, bătrânii știau exact cât de roditor va fi anul următor. Gutuile sunt folosite acum în marea majoritate a cazurilor pentru a prepara dulceața. Unii nutriționiști sunt de părere că fructul minune al toamnei are multiple calități mai ales dacă este consumat ca atare.
Beneficiile mai puțin cunoscute ale gutuilor
Deși nu sunt atât de apreciate ca fructe de consum ca atare, gutuile pot fi o variantă de gustare delicioasă. Alături de iaurt sau musli, acestea asigură o porție zdravănă de vitamine și minerale pentru o zi.
Puține persoane cunosc faptul că aceste fructe intens parfumate au un rol important în întărirea imunității. Dacă a le consuma ca atare nu este variata ta preferată, poți prepara un ceai absolut delicios din gutui. În plus, fierte, acestea nu își vor pierde calitățile.
De un real ajutor în tratarea anemiei
Gutuile au un conținut bogat de pectine, tanin, precum și de vitaminele A, B1, B2, B6, C, E. De asemenea conțin fier, potasiu, calciu, fosfor și magneziu. Așadar, un adevărat coktail de sănătate care te poate ajuta în tratarea anemiei.
Tratament naturist împotriva problemelor hepato-biliare
Așa numitele în popor „crize de fiere” care vin la pachet cu vărsături și dureri de cap pot fi tratate cu ușurință cu ajutorul curei cu gutui. Fie sub forma ceaiului alături de lămâie, sau consumate ca un piure, gutuile te scapă de starea de rău.
Curăță rinichii
În cazul problemelor renale sau chiar a cistitei este indicat consumul ceaiului de gutui. Acesta are un efect antioxidant și chiar dezinfectant.
În plus, semințele de gutui sunt de asemenea o alegere excelentă în cazul bronșitei. Acestea se fierb ca atare în apă. Băutura rezultată se consumă îndulcită cu miere.