Fabricile, întreprinderile și familiile din întreaga Europă luptă pentru supraviețuire.
Puterea Rusiei asupra aprovizionării cu gaze naturale a continentului trimite prețurile la cote astronomice. Declanșând o furtună economică brutală care a testat solidaritatea europeană cu privire la războiul Rusiei în Ucraina și a alimentat temerile privind o recesiune iminentă.
Prețurile zdrobitor de ridicate ale energiei au crescut până la de 10 ori nivelul mediu în ultimul deceniu. Ceea ce a dus la vârfuri care au oprit industriile și au lăsat gospodăriile să se chinuie să-și plătească facturile.
Bruxelles vorbește despre raționalizarea gazelor. Guvernele naționale se grăbesc să găsească aprovizionare alternative acum, când Rusia a întrerupt practic o treime din livrările de gaze ale continentului. Așa că ne putem gândi că putem contesta fiecare factură pe care o primim, mai ales când vine vorba de factura de curent. Invitat recent la Digi24, Vicepreședintele ANRE a vorbit despre acest lucru.
Ce putem face
“…Plafonarea se referă la consum lunar, și atunci – o dată, teoretic, există obligația furnizorului să factureze lunar. Dacă nu se întâmplă acest lucru, pentru că sunt contracte care prevăd alte termene de facturare, atunci trebuie să împartă furnizorul și să specifice. (…) Dacă nu a făcut acest lucru, clientul ar trebui să facă o plângere sau măcar să întrebe furnizorul de ce a procedat cum a procedat.
Și până când nu primește un răspuns, și termenul de răspuns de la furnizor este de 15 zile lucrătoare, până nu primește un răspuns la o factură contestată, obligația de plată se suspendă.”, a mărturisit acest în direct la Digi24.
CITIȚI ȘI : Cu siguranță nu știai asta! Cum să reduci consumul de curent electric la cuptor, dar și timpul de gătire
De asemenea, Vicepreședintele ANRE a vorbit și despre categoriile de consumatori. Zoltan Nagy a menționat care este consumul de curent al acestor persoane.
“Un lucru este foarte clar. Încadrarea într-o tranșă de consum care beneficiază, sau nu beneficiază de schema de plafonare se face în funcție de istoricul de consum din 2021. Sunt practic 3 categorii de consumatori casnici. Sunt cei care în 2021 au avut un consum mediu sub 100 de kW/oră pe lună, cei care au fost între 100 și 300, și, respectiv, cei care au avut peste 300.
Primele două categorii beneficiază de plafonare, de 68 de bani pe kW/oră cu TVA și toate tarifele incluse pentru prima categorie între 0 și 100, și 80 de bani pentru cei între 100 și 300.”, a adăugat Zoltan Nagy Bege.