În ultima perioadă, ANAF a fost cu ochii pe profesori și pe influenceri. În cazul celei de-a doua categorie au fost găsite sume uriașe care nu au fost declarate. În ceea ce îi privește pe profesori, au fost urmăriți cei care dau meditații și nu declară veniturile.
Acum, ANAF vrea să sporească controalele. Cei ce se vor afla în vizorul inspectorilor ANAF sunt patronii. O listă cu aproximativ 53.000 de cotribuabili a fost transmisă de către fix Inspectoratului General al Poliției Române. Oamenii legii vor face cercetări penale în acest caz.
Încep controalele de amploare
Conform Profit.ro, CFR Marfă se află deja pe listă, având restanțe de aproape 22 de milioane de lei. Acestea au intrat sub incidența prevederilor care au reincriminat, de la 1 martie, reținerea fără virare la buget a unor contribuții și impozite cu stopaj la sursă.
Conform sursei citate, sunt 4.000 de firmă care figurează pe listă ca fiind restanțe cu datorii mai mici de 500 de lei. Aceste dosare vor fi date polițiștilor pentru a le verifica. În mod normal, cei care au restanțe foarte mari vor fi primii verificați.
În cadrul ANAF a avut loc o ședință și s-a decis că ANAF nu are temei legal pentru stabilirea unui prag la care informațiile să nu poată fi transmise poliției.
Influencerii au fost prinși cu mâța-n sac
În ultimul an, Fiscul a sporit controalele pentru a aduce bani la bugetul de stat. România se află într-o situație financiară dificilă, motiv pentru care inspectorii fiscali i-au luat în vizor chiar și pe influenceri. Așadar, mai mulți creatori de conținut au figurat ca restanți cu aproximativ 6 milioane de lei la statul român.
„În ultimele 24 de luni ANAF-ul a controlat și a identificat 56 de persoane fizice care au obținut venituri din activitățile pe care le desfășoară pe paginile de socializare, să le numim generic în acest fel. În urma controalelor pe care le-am făcut la aceste 56 de persoane au fost stabilite impozite neplătite de 6,1 milioane lei”, a precizat Lucian Heiuş pentru Antena 3.