Reclamă

Astăzi, 11 septembrie Biserica Ortodoxă Română îi prăznuiește pe Sfânta Teodora și pe Sfântul Eufrosin Bucătarul. Ei au trăit în perioade diferite ale vieții, dar sunt sărbătoriți în aceeași zi. 

Cine a fost Sfânta Teodora

Sfânta Teodora a uimit toate capetele bisericești datorită pocăinței sale precum și al lacrimilor vărsate întru iertarea păcatelor sale. Ea fost o căsătorită și a căzut în păcatul adulterului. După ce s-a simțit vinovată de fapta sa, știind că a păcătuit într-un mod grav, a luat decizia de a se duce la o mănăstire de călugări. 

Sfânta și-a tăiat părul și s-a îmbrăcat în haine bărbătești mergând în mănăstirea Octodecatus și a luat numele de „Teodor.” Posturile pe care le ținea erau spre și, fiindcă își dorea pocăința vărsa lacrimi continuu. Nimeni nu și-a dat seama de adevărata sa identitate, decât în momentul morții.

Doxologia

O tânără îl acuză pe nedrept pe „Teodor” că ar fi lăsat o însărcinată. Călugărul nu reneagă fapta și alege să părăsească mănăstirea. Timp de șapte ani Sfânta Teodora a trăit între o pădure alături de acest copil al femeii, pe care l-a și crescut.  

Cu ajutorul rugăciunilor, ea a făcut față și a trecut peste toate ispitele care venea din partea Diavolului. După șapte ani, starețul mănăstirii l-a primit înapoi pe „Teodor” ca și călugăr. La distanță de doi ani, Sfânta a decedat în anul 490.

În acel moment toți frații au văzut că era de fapt femeie și au rămas muți de uimire. După înmormântarea ei, soțul a ales să aibă o viață de pustnic și a locuit în chilia soției sale până la moartea lui

Sfântul Eufrosin Bucătarul a trăit în secolul al IX-lea într-o o mănăstire din Palestina. Rolul său era acela de bucătar. Datorită smereniei sale avută în timpul vieții și iubind această meserie, Dumnezeu a îngăduit ca după moarte, el să fie văzut în Rai


Reclamă

Share.

Pasionată de dezvoltare personală, călătorii și citit, ea este atrasă de noutățile și momentele cheie din industria din spațiul public. Andreea face și voluntariat, fiind o persoană implicată în comunitate și în soluționarea problemelor societății căutând să se dezvolte atât pe plan personal, cât si profesional.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro