Începe un nou capitol în istoria Marii Britanii, iar această filă ce va fi tipărită în cărțile de istorie aduce schimbări numeroase, mai ales pe plan financiar. Regina Elisabeta a ll a trecut ieri la cele veșnice în Castelul Balmoral, iar imediat după acest moment, un întreg mecanism logistic a fost declanșat.
O națiune întreagă este îndoliată
De la primele vești legate de starea de sănătate a Reginei Elisabeta, în fața Palatului Buckingham s-au strâns numeroși oameni. Îngrijorați că suveranul ar putea trece la cele veșnice, mulți dintre aceștia au vărsat lacrimi.
Vestea dureroasă a venit câteva zeci de minute mai târziu când a fost anunțat în mod oficial, decesul. Regina Elisabeta a fost o adevărată constantă în viața poporului pe care l-a condus. De la urcarea ei pe tron la vârsta de 25 de ani și până la vârsta de 96 de ani, aceasta a purtat cu noblețe coroana regală.
Decesul ei a declanșat un întreg fenomen logistic la nivelul statului britanic.
Întreaga operațiune va implica în mod cert costuri uriașe pentru bugetul Marii Britanii. De altfel, Bursa de Valori și-a oprit activitatea pentru scurt timp. Această procedură se va repeta și în ziua înhumării. De asemenea, numeroase companii își vor opri activitatea preț de câteva minute, ca un omagiu. Fenomenul ar putea afecta într-o oarecare măsură fluxul economiei.
Se estimează că sumele cheltuite pentru înhumare, precum și pentru restul operațiunilor legate de încoronarea regelui vor costa statul britanic câteva milioane de lire sterline.
După înmormântarea Reginei Elisabeta va fi demarat încă un plan logistic legat de monetizarea în Regatul Unit. Mai exact, banii care aveau întipărit chipul suveranului vor fi scoși treptat din uz. Aceștia vor fi ulterior imprimați cu chipul succesorului tronului.
În mod cert, nu doar în următoarele zile ci luni, vor fi efectuate cheltuieli uriașe în statul britanic.