Când se fierbe apa într-o oală pentru a găti orezul sau pastele, se întâmplă adesea să se reverse din oală și o parte din ea să ajungă pe aragaz.
Din fericire, această situație supărătoare poate fi evitată prin adoptarea unor soluții simple.Acest scenariu este foarte des întâlnit în bucătărie și pentru a nu fi nevoit să îți cureți aragazul, ia în calcul aceste variante.
Peste oală cu apă clocotită se pune o lingură de lemn
Foarte puțini oameni știu acest lucru, dar așezarea unei linguri de lemn pe o cratiță împiedică apa clocotită să fiarbă. Într-adevăr, amidonul prezent în legume sau cereale se dizolvă cu căldură. Apoi se formează o spumă la suprafața apei, care împiedică evacuarea bulelor. Cu prea multă căldură, bulele exercită presiune, ceea ce provoacă adesea revărsări.
Lemnul lingurii fiind un material slab conductiv, va împiedica formarea uniformă a spumei. Câteva bule își vor putea astfel să-și croiască drum și să izbucnească în aer liber. Procesul de evaporare a apei va permite apoi să coboare spumei. Se recomandă totuși să clătiți din când în când lingura de lemn cu apă rece pentru a nu se supraîncălzi.
Turnați un strop de ulei în apă clocotită
Un alt truc este să folosești ulei care va acționa asupra spumei împiedicând să se formeze. Astfel, se va împiedica revărsarea apei. Cu toate acestea, este necesar să acționați la momentul potrivit. Acel strop de ulei trebuie pus de la bun început.
Nu puneți un capac pe oală cu apă clocotită
Uneori apa se revarsă dintr-un motiv simplu: folosirea prelungită a unui capac pe oală. Acest instrument cu siguranță economisește timp prin încălzirea mai rapidă a apei, dar împiedică evacuarea vaporilor de apă. Rezultat: apa continuă să facă spumă și se revarsă mai repede din recipient. Apoi, este posibil să folosiți un capac în timpul gătirii, cu condiția să fie îndepărtat la timp, pentru a nu vă confrunta cu situații neplăcute.