Muștele de fructe sunt enervante.
Tot ce ai vrut să faci era să-ți lași fructele pe blat în timpul celor mai fierbinți luni ale anului – sau poate doar să aștepți două sau trei zile înainte de a-ți spăla vasele în liniște, ca o persoană normală. Și, în schimb, muștele de fructe încep să se hrănească cu ele. Curând apare un nor de insecte minuscule, leneșe, care plutesc, creând un fel de ceață la nivelul ochilor în bucătărie. Iar tu, ai o infestare cu musca de fructe. Dar muștelor de fructe le pasă de tine și de comoditatea sau de sănătatea ta? Absolut deloc. Și pot intra în casa ta prin doar câteva găuri mici.
În apărarea lor, muștele de fructe (genul Drosophila) prezintă foarte puține riscuri pentru sănătate. Spre deosebire de țânțari, acestea nu mușcă și nu răspândesc boli. De fapt, ele sunt motivul pentru care știm la fel de multe despre știința geneticii ca și noi.
Modalități de eradicare a muștelor de fructe
Așadar, cum scăpați de flagelul unei infestări de muște a fructelor? Poate fi mai ușor decât crezi să prinzi muștele de fructe și să scapi de ele în casa ta.
Asigurați-vă că sunt de fapt muște de fructe
Există o mulțime de creaturi mici care s-ar putea stabili în casa ta, cum ar fi mușchii ciuperci care sunt atrași de plantele tale de casă sau muștele de scurgere care își fac treaba adânc în instalațiile sanitare.
Dar muștele de fructe sunt destul de distinctive: sunt muște mici de dimensiunea unui țânțar mic. Sunt de obicei negri sau maro și au ochii roșii și aripi mici, rotunde.
Stai calm. Deși aceasta ar putea să nu fie cea mai eficientă soluție energetică la problema dvs., scăderea temperaturii din casa dvs. ar putea ajuta la scăderea populației de muște a fructelor. Deși o muscă de fructe femelă trăiește mai mult la temperaturi mai scăzute, ea depune mai multe ouă atunci când este mai cald. La aproximativ 25 de grade Celsius. O muscă de fructe poate depune între 30 și 50 de ouă pe zi, rezultând sute de bebeluși în durata ei de viață de 10-12 zile.
Nu lăsa fructele să putrezească
Muștele de fructe iubesc alcoolul, motiv pentru care s-ar putea să le găsești plutind peste o bere caldă sau un pahar de vin. Sunt atrași în special de fructele dulci, care fermentează rapid la temperaturi mai calde. Muștele de fructe se hrănesc și își depun ouăle în obiecte care fermentează, așa că primul pas pentru eradicarea lor din spațiul tău este să arunci orice fructe supracoapte și să țină sucul de fructe departe de blaturi și mese. O altă soluție este să-ți acoperi fructele sau să-l ții la frigider în lunile calde
Păstrează-ți bucătăria curată
În absența fructelor putrezite, muștele de fructe nu își vor ridica nasul la un burete acrișor, un cap de mop murdar sau orice ai întâmpinat la gunoiul sau la coșul de gunoi. Schimbarea frecventă a instrumentelor de curățare absorbante și scoaterea gunoiului mai des poate ajuta.
Păstrați aerul în mișcare
Deși muștele de fructe sunt grozave la zbor, au nevoie de aer pentru a ateriza. Dacă aveți o infestare cu muștele fructelor în bucătărie, plasarea unui ventilator oscilant pe blatul dvs. le poate ține la distanță sau cel puțin îi poate descuraja să aterizeze pe o potențială sursă de hrană.
De asemenea, deși este grozav să ai fereastra din bucătărie deschisă, muștele de fructe pot intra prin găurile unui paravan. Așa că ține ferestrele închise pentru a evita invitarea colegilor de cameră iubitori de fructe.
Pulverizați un insecticid pentru a ucide
Insecticidele chimice sunt metode eficiente de a scăpa de muștele fructelor. Asigurați-vă că nu sunt lăsate produse comestibile sau periuțe de dinți deschise sau pe blaturi atunci când pulverizați insecticidul.
Puteți experimenta și alte remedii casnice netoxice pentru această situație. De exemplu, pulverizarea adulților cu un amestec de borax sau săpun de vase și apă poate ajuta la menținerea populației.