Biserica Ortodoxă prăznuiește în fiecare an, pe data de 8 septembrie, Nașterea Maicii Domnului, cea care ocupă cel mai important loc în tradiția creștină. Se spune că Maica Domnului este protectoarea mamelor și a femeilor însărcinate, de aceea este bine ca astăzi să se roage pentru sănătatea copiilor. De asemenea, se spune că rugăciunea către Maica Domnului face minuni pentru femeile care vor să fie binecuvântate cu un copil.
Nașterea Maicii Domnului, mare sărbătoare la români
Tradiția vorbește despre minunea prin care a apărut Maica Domnului. Sfinții părinți, Ioachim și Ana ajunseseră la bătrânețe, dar fără a avea un copil. Sfinții părinți s-au rugat neîncetat lui Dumnezeu, pentru a-i binecuvânta cu un prunc.
În timpul unei rugăciuni, Dumnezeu l-a trimis pe Arhanghelul Gavriil, care le spune că vor deveni părinți. Maica Domnului s-a născut în Nazaret.
Sfinții părinți au crescut-o cu mare credință în Dumnezeu, ca mai apoi să ajungă la vârsta la care trebuia să fie închinată la Templu. Acolo, Maica Domnului va fi ajutată tot de Arhanghelul Gavriil, tot acest sfânt fiind cel care îi va vesti că îl va naște pe Mântuitor.
Astăzi, mai sunt pomeniți și:
- Sfinții frați după trup Ruf și Rufian;
- Sfântul Sever; Sfântul Artemidor;
- Sfântul nou Mucenic Atanasie.
Tropar la Praznicul Nașterii Maicii Domnului
Glasul al 4-lea
Nașterea ta, de Dumnezeu Născătoare Fecioară, bucurie a vestit la toată lumea. Că din tine a Răsărit Soarele dreptății, Hristos Dumnezeul nostru. și dezlegând blestemul, a dat binecuvântare; și stricând moartea, ne-a dăruit nouă viață veșnică.
Condac la Praznicul Nașterii Maicii Domnului
Glasul al 4-lea
Sfinții Ioachim și Ana din defăimarea nenașterii de fii. Adam și Eva din stricăciunea morții au scăpat, Preacurată, prin Sfântă nașterea ta. Aceasta o prăznuiește și poporul tău, de vina greșelilor mântuindu-se, când striga către tine: cea stearpă naște pe Născătoarea de Dumnezeu și Hrănitoarea vieții noastre.