Originară din Marea Mediterană, salvia este o plantă perenă aromată care se remarcă în special prin aspectul frunzișului său aspru de culoare verde deschis și mirosul său destul de pronunțat de camfor.
Această plantă este folosită pentru numeroasele sale proprietăți medicinale Utilizarea farmaceutica si culinara a salviei apare in mai multe civilizații antice, pe vremea faraonilor dar si in Grecia antica si India. Beneficiile sale sunt bine recunoscute, iar dacă nu le știți, le veți afla din acest articol.
În alimentație, salvia este considerată un produs nutritiv care oferă elemente esențiale pentru buna funcționare a organismului. Printre acestea, găsim vitamina K care joacă un rol important în producerea de proteine utile în procesul de coagulare a sângelui.
Vitamina K contribuie, de asemenea, la dezvoltarea armonioasă a oaselor și, prin urmare, la soliditatea scheletului. Salvia este, de asemenea, o sursă de fier, un element cheie în circulația oxigenului prin organism și ajută la producere de globule roșii. Este, de asemenea, un nutrient care participă la sinteza hormonilor și neurotransmițătorilor, precum și la regenerare.
Multe beneficii ale salviei
Salvie conține elemente antioxidante și acid rosmarinic. Din acest motiv, este adesea consumat ca supliment alimentar. Într-adevăr, aceste elemente au un rol crucial în buna funcționare a sistemului neurologic. Salvie este folosită pentru a trata gingivita, inflamația căilor nazale, faringelui și gâtului. Pe de altă parte, salvie facilitează secreția de bilă, limitând astfel problemele de balonare și promovând o bună digestie.
Mai mult, această plantă este un excelent aliat al femeilor. Este un remediu eficient pentru a face față bufeurilor și slăbirii oaselor în timpul menopauzei.
Poți folosi salvie și pe post de gargară pentru tratarea durerilor de gură și gât. Soluția se prepară amestecând 2 până la 3 picături de ulei esențial de salvie în echivalentul a 100 ml apă sau 100 ml extract alcoolic în 100 ml apă. În acest caz, doză recomandată este de 3 ori pe zi.