Cel mai extins organ din corpul nostru este pielea.
La fel ca orice alt organ, pielea poate da semne distinctive pe care ar trebui să le poți citi corect. Alunițele sunt unele dintre cele mai comune. Urmărirea trăsăturilor alunițelor și a altor semne ale stărilor corpului tău te poate ajuta să știi ce să faci când le vezi.
Ce sunt alunițele și de ce apar
Alunițele sunt creșteri ale pielii care pot varia în culoare, variind de la culoarea naturală a unei persoane la o nuanță diferită. Ele pot apărea oriunde pe piele, fie individual, fie în grup.
Când celulele pielii producătoare de pigment, numite melanocite, cresc în grupuri, în loc să fie împrăștiate de-a lungul suprafeței, se formează alunițe. Cele mai multe dintre ele apar pe acele părți ale corpului nostru care sunt cele mai expuse la lumina soarelui. Prin urmare, este posibil ca cu cât petreci mai mult timp la soare, cu atât vei avea mai multe alunițe.
De ce apar alunițele și de ce este important să le identifici
Majoritatea alunițelor apar în timpul copilăriei și până la 20 de ani. Odată ce ajungi la vârsta adultă, este obișnuit să ai între 10 și 40 de alunițe pe corp. În unele cazuri, acestea pot fi păroase și, pe măsură ce trec anii, se pot schimba încet, devenind puțin mai noduli și mai deschise la culoare. Cu toate acestea, în alte cazuri, este posibil să nu observați niciodată modificări.
După ce au fost expuse la soare, alunițele pot deveni mai întunecate. Acest lucru se poate întâmpla și în timpul pubertății sau al sarcinii din cauza modificărilor hormonale.
Când să le aruncăm o privire mai atentă
Deși majoritatea dintre ele sunt benigne, în unele cazuri, ar putea fi necesar să le aruncați o privire mai atentă pentru a vă asigura că totul este în regulă. În mod ideal, ar trebui să examinați zonele corpului care au alunițe folosind o oglindă, de exemplu, pentru a observa alunițele în locurile care sunt expuse în mod regulat la soare (față, mâini, picioare, brațe, piept și spate). De asemenea, puteți cere unui prieten sau altcuiva să vă ajute.
În orice caz, ar trebui să mergeți la un dermatolog dacă observați oricare dintre următoarele semne:
O aluniță arată diferit de celelalte pe care le ai pe corp.
Apare după vârsta de 30 de ani.
Provoacă mâncărime sau sângerare.
Culoarea lui nu este egală.
Prezintă modificări neregulate ale formei sale sau o parte arată diferită de cealaltă.
Diametrul său este mai mare decât cel al unei radiere de creion.
Cum se identifică un papilom
Papiloamele sunt umflături de culoare deschisă sau ușor maro care atârnă de suprafața pielii. Sunt formate din fibre de colagen libere și canale încorporate în zone mai groase ale pielii. Ele pot apărea de obicei pe gât, pleoape și alte locuri unde există frecare, cum ar fi sânii, inghinele sau axilele.
Ceea ce face ca aceste formațiuni să fie diferite de alunițe este în principal natura lor. Alunițele se pot dezvolta uneori în celule maligne, în timp ce papiloamele sunt aproape întotdeauna benigne.