Cu toții cunoaștem persoane care își obligă copiii să învețe mai mult decât o pot face, doar pentru a primi note de 10. Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, își dorește ca mentalitatea aceasta, a „goanei după note”, să fie eliminată. Oficialul susține că a observat această fugă după note atât la elevi, dar și la profesori.
”Fiecare profesor ştie să-şi evalueze cel mai bine elevii, ritmic, pe parcursul întregului an şcolar în aşa fel încât să fie eliminată acea presiune a notei, fără să eliminăm media generală la finalul fiecărui an de studiu”, a declarat astăzi ministrul Educației.
Goana după note pune presiune pe elevi
Sorin Cîmpeanu își dorește ca acea presiune inutilă generată de goana după note să fie eliminată. Potrivit acestuia, mulți părinți nu înțeleg că școala nu se face pentru note. Școala este importantă pentru a-i ajuta pe copii să deprindă anumite competențe care îi va ajuta pe tot parcursul vieții, în funcție de aspirațiile pe care le au aceștia, atât personale cât și profesionale.
Luni, 5 septembrie, este prima dată cânt elevii s-au întors la școală atât de devreme, după vacanța de vară. Anul școlar 2022-2023 a început oficial azi. S-au făcut multe schimbări importante în sistemul de învățământ românesc.
Modificări importante la noul an școlar
Cea mai importantă modificare este aceea conform căreia semestrele cu care am fost obișnuiți cu toții vor fi înlocuite cu module. De asemenea, elevii nu vor mai da teze și vor avea doar o singură medie pe an.
O altă noutate pentru elevii mai mari este vacanța din perioada 22-30 octombrie 2022. Reamintim că în anii trecuți, de vacanța de o săptămână din toamnă beneficiau doar copiii de grădiniță și elevii din clasele primare. Acum vor beneficia și elevii mai mari.
Încă o vacanță, care până acum nu avea loc, este cea din luna februarie. Poate fi în a doua, a treia, sau a patra săptămână din a doua lună a anului. Inspectoratele Școlare vor fi cele care vor hotărî când să le dea elevilor vacanța.