Reclamă

O parte esențială atât a sistemului respirator, cât și a celui olfactiv, nasul vă ajută să respirați și să mirosiți, dar nu este tot ce face.

Experții spun că nasul are și câteva trăsături surprinzătoare de care cei mai mulți dintre noi nu le cunoaștem. De fapt, de fiecare dată când respiri, strănuți sau vorbești, nasul tău îndeplinește probabil una dintre aceste funcții fascinante.

De obicei, respiri printr-o nară pe rând

Top 5 lucruri ciudate pe care nu le știai despre nasul tău
Pixabay

Nasul tău este o singură structură, împărțită de sept în două deschideri – nările. În timp ce pentru cei mai mulți dintre noi, se simte ca și cum respirăm uniform prin ambele nări în orice moment, experții spun că folosim de fapt o nară dominantă pentru a face cea mai mare parte a greutății respirației, apoi ne schimbăm partea. În orice moment, oamenii își fac aproximativ 75% din respirație dintr-o nară. Și 25% din cealaltă.

Experții spun că poți încerca acest experiment distractiv acasă. Dacă te apropii de o oglindă și expiri pe nas, oglinda se va aburi. Două urme de vapori de apă se vor acumula la suprafață, câte una pentru fiecare nară. Dar un semn va fi mai mare decât celălalt, pentru că oamenii respiră mai ales dintr-o nară pe rând.

Nasul tău umidifică aerul înainte ca acesta să ajungă la plămâni

Fiind una dintre căile principale ale corpului tău către plămâni, nasul îndeplinește o funcție importantă: îți umidifică respirația. Face acest lucru prin trimiterea aerului prin concă, o serie de structuri osoase înguste situate în cavitatea nazală superioară. Care umezesc și încălzesc aerul pe măsură ce se deplasează către plămâni.

Acel nas care curge pe vreme rece este cel mai bun exemplu al acestui efect de încălzire și umidificare. Vine din condensarea umezelii din nasul tău când intră aerul rece.

Nasul tău acționează ca un purificator de aer

O altă funcție importantă a nasului este aceea că purifică aerul înainte de a ajunge la plămâni. Întregul sistem de căi respiratorii este căptușit cu un strat subțire de mucus lipicios care prinde particule de praf, bacterii și alți poluanți. Fire de păr minuscule numite cili mătură mucusul din cavitatea nazală în partea din spate a gâtului, unde poate fi înghițit și neutralizat în stomac.

Din acest motiv, cavitatea nazală (nasul) este cea mai bună intrare pentru aerul exterior în sistemul tău respirator.

Respirația pe nas vă ajută să vă amintiți mai bine lucrurile

Simțul mirosului este strâns legat de memorie, spun experții. De fapt, un studiu din 2018 publicat în Journal of Neuroscience a constatat că oamenii care respiră pe nas tind să-și amintească lucrurile mai bine. Cercetătorii au testat acest lucru oferind participanților la studiu o varietate de mirosuri. Apoi, i-au instruit să respire fie pe nas, fie pe gură în ora care a urmat. Cei care au respirat pe nas și-au amintit mai târziu mirosurile mai bine decât cei care au respirat pe gură.

Amintirile trec prin trei etape principale în dezvoltarea lor: codificare, consolidare și recuperare. Dovezile tot mai mari din studiile pe animale și pe oameni sugerează că respirația joacă un rol important în mecanismele comportamentale și neuronale asociate cu codificarea și recunoașterea.

În special respirația nazală, dar nu și bucală, îmbunătățește procesele de codificare și recunoaștere. Astfel, respirația afectează și stadiul de consolidare.

Nasul tău este responsabil pentru tonul vocii tale

S-ar putea să crezi că corzile tale vocale determină felul în care sună vocea, dar și nasul tău joacă în ea. Vocea ta este produsă în laringe. Dar acel sunet este într-adevăr un bâzâit. Bogăția sunetului este determinată de modul în care sunetul este procesat deasupra laringelui, care apare în nas și gât. Vocea nazală pe care o auzim la cineva răcit și alergică se datorează pierderii acestei rezonanțe nazale. Deoarece aerul nu poate trece prin nas.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro