Reclamă

 

   Credincioșii traversează acum ultima zi a anului bisericesc. Anul civil coincide cu data de 1 Ianuarie, însă din punct de vedere al tradiției, anul este structurat diferit în biserica ortodoxă. Încheierea acestuia la final de August are legătură cu tradiția evreiască. Acest popor sărbătorea la 1 Septembrie noul an civil.

Ce semnifică această zi?

Conform tradiției iudaice, în prima zi a noului an,ziua de 1 Septembrie, Dumnezeu și-a început lucrarea de creare a lumii. Totodată Mântuitorul a propovăduit Evanghelia din aceeași perioadă. Este important însă de menționat că anul bisericesc nu are legătură cu anul liturgic.

Acesta din urmă începe odată cu Învierea Domnului. În biserică, preoții și monahii se raportează la acest moment ca la unul de maximă importanță.

Când a fost instituit

Date despre anul bisericesc au existat din anul 325, de la Sinodul I din Niceea. Cei 318 Sfinți Părinți au instituit această dată ( 1 Septembrie) ca fiind un început nou al bisericii. De altfel, aceștia se raportau la acest moment ca la unul al mântuirii credincioșilor și al aplecării cu smerenie asupra tradiției bisericii.

De atunci, anul este structurat în biserică astfel:

Perioada Triodului sau perioada prepascală are o durată de 10 săptămâni. Începe odată cu anul civil și se încheie în Sâmbăta Mare;

Perioada Penticostarului, care începe odată cu Sfintele Paști și durează până în duminica a 8 a după acestea.

Perioada Octoihului sau perioada postpascală cumulează tot restul anului bisericesc.

„Sosit-a intrarea anului, care ne cheamă să cinstim pe cei ce o luminează pe ea“, şi cere de la Hristos: „… Doamne, binecuvântează lucrurile mâinilor Tale şi ne învredniceşte pe noi, cu folos a trece crugul anului , conform Mineiului pe Septembrie, p. 11.

Ce trebuie să facă un credincios într-o astfel de zi

Finalul anului de an bisericesc poate fi un bun moment de reflecție asupra parcursului duhovnicesc al fiecărei persoane. Creștinul își poate analiza relația cu Dumnezeu, credința și faptele săvârșite în ultima perioadă. Astfel, odată cu intrarea în noul an bisericesc, putem călca pe drumul rugăciunii, al credinței și al faptelor de milostenie plăcute lui Dumnezeu.

Totodată, în ultima zi a anului bisericesc este indicat să citim Acatistul Mântuitorului Iisus Hristos, nădăjduind că vom avea ocrotirea lui și în perioada care urmează.


Reclamă

Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro