Reclamă

Dacă urmați orice tip de regim de înfrumusețare, sunt șanse să fi auzit din ce în ce mai multe despre apa micelară.

Este apreciată pentru capacitatea sa de a îndepărta fără efort machiajul, murdăria și uleiul de pe piele cu doar câteva glisări dintr-o minge de bumbac. Fără apă sau demachiant. Și lăsând pielea curată și hidratată.

Cândva un secret bine păstrat în rândul francezilor, apa micelară a ieșit din obscuritate în ultimii ani. Și a devenit unul dintre produsele de înfrumusețare cele mai discutate printre influenții din rețelele de socializare.

Ce este mai exact apa micelară și de unde provine?

Ce este apa micelară și de ce ar trebui să o încerci
Pixabay

După cum spune povestea, femeile franceze s-au săturat să-și supună fețele unei ape atât de dure. Intră Jean-Noël Thorel. Farmacistul-biolog francez și fondatorul liniei de produse de îngrijire a pielii Bioderma a venit în ajutor în 1991 cu o invenție pe care a numit-o apă micelară.

Ani de zile după aceea, singura modalitate de a pune mâna pe produs a fost să călătorești în Franța și să-l cumperi de la o farmacie. La fel ca multe lucruri care nu sunt ușor disponibile pe piața internațională, apa micelară a devenit un produs de înfrumusețare mult lăudat și căutat. Nici măcar nu și-a făcut drum în Marea Britanie până în 2013. Când a ajuns în Statele Unite, la scurt timp după aceea, oamenii au încercat să încerce.

Nu a durat mult până când concurența și-a creat propriile formulări de apă micelară a lui Thorel. Aceste produse sunt comercializate sub numeroase nume de marcă și vândute online și în magazinele de vânzare cu amănuntul din toată țara, de la doar 5 USD pentru Epielle Beauty la peste 60 USD sau mai mult pentru nume mari precum Yyves Saint Laurent.

Deci, ce este apa micelară?

„Prima dată am auzit despre apa micelară în 2015, când un client m-a întrebat despre asta.”, spune Mindy Reese, un estetician autorizat care lucrează în Nashville, Tennessee. „Am oameni care mă întreabă despre produse tot timpul. Trebuie să le cercetez pentru că produsele apar atât de des.”

Ceea ce a citit a sunat destul de inocent: Apa micelară nu este un tonic facial, așa cum s-ar putea crede la început. Toneriile sunt concepute pentru a curăța pielea și conțin ingrediente. Precum alcool, acid salicilic, hamamelis sau acid glicolic. Apa micelară, în schimb, este mult mai simplă. Conține apă purificată cu bile minuscule de ulei de curățare numite micele. Aceste bile acționează ca niște mici magneți, atrăgând uleiul, murdăria și alte impurități departe de piele. Produsul conține adesea alte ingrediente hidratante, cum ar fi glicerina sau acidul hialuronic.

Dar nu vă lăsați păcăliți de termenul „apă”, avertizează Reese. „Nu se simte ca apa. Se simte mai moale, aproape alunecos.” De asemenea, nu este destinat să fie stropit pe față ca apa. Pur și simplu înmuiați o minge sau un tampon de bumbac cu produsul și îl treceți pe față și… atât. Nu este necesară clătirea. Și, nu prea aveți nevoie de cremă hidratantă după aceea. Deoarece apa micelară vă lasă pielea hidratată, deși unii preferă să o adauge oricum.

Nu este pentru toată lumea

Având în vedere că apa dură nu este o problemă atât de mare în Statele Unite ca în Paris, este factorul de confort care câștigă o mulțime de utilizatori. Apa micelară este lăudată de modele și instructori de fitness care vor să-și șteargă rapid fața între activități și de persoanele care călătoresc frecvent și care nu au acces la apă pentru a se împrospăta înainte de întâlniri.

Apa micelară este promovată pentru toate tipurile de piele. Dar Reese avertizează împotriva ei pentru persoanele cu acnee. (A făcut ca clientul ei predispus la acnee să izbucnească.) „Lasă o peliculă, un reziduu pe piele pentru hidratare. Deci, dacă ești deja predispus la acnee, la puncte negre, ai acnee chistică sau pori înfundați, atunci asta ar putea te fac să ai erupții”, spune ea. 

Persoanele care poartă machiaj intens sau rimel rezistent la apă pot avea nevoie, de asemenea, să urmărească cu un demachiant sau un demachiant separat. Dar pentru persoanele cu piele uscată și pori mici, apa micelară ar trebui să fie bună, spune ea.

Dacă folosiți, alegeți să utilizați apă micelară, Reese recomandă să nu o înlocuiți pentru fiecare spălare a feței. Cel mai bine este să-l folosești dimineața „pentru că în mare parte ești cu fața limpede”, spune ea. „Nu l-aș folosi noaptea pentru că aș fi îngrijorată că nu va îndepărta complet machiajul”.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro