Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat marţi, 25 februarie 2020, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG).
Pe agenda reuniunii au figurat următoarele subiecte: pregătirea reuniunii Consiliului European din 26-27 martie 2020, politica de extindere şi procesul de stabilizare şi asociere (prezentarea propunerii Comisiei Europene privind noua metodologie de extindere), adoptarea mandatului de negociere privind relaţiile UE, Regatul Unit post-Brexit, programul de lucru al Comisiei Europene pentru anul 2020.
În intervenţia sa referitoare la agenda în domeniul economic a viitorului Consiliu European, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a accentuat susţinerea României pentru obiectivele de consolidare a pieţei unice digitale, cu accent pe reducerea decalajului digital, stimularea investiţiilor europene în regiunile dezavantajate, asigurarea unei funcţionări depline a Pieţei Interne, precum şi importanţa formulării unei viitoare strategii industriale a UE şi a asigurării unei tranziţii juste şi echitabile spre neutralitate climatică, cu luarea în considerare a situaţiilor diferite din punct de vedere economic şi social ale statelor membre.
În cadrul reuniunii CAG, miniştrii au aprobat mandatul de negociere al Comisiei Europene privind relaţiile viitoare dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie. Ministrul Bogdan Aurescu a exprimat susţinerea României pentru mandatul de negociere, apreciind că acesta reflectă liniile strategice agreate anterior la nivelul Consiliului European, precum şi elementele din Declaraţia Politică încheiată odată cu Acordul de retragere. A evidenţiat, totodată, necesitatea obţinerii unui acord cuprinzător şi ambiţios cu Regatul Unit, care să permită continuarea cooperării strânse într-o arie largă de domenii.
În context, ministrul Bogdan Aurescu a apreciat că „adoptarea rapidă a mandatului de negociere la nivelul Consiliului transmite un semnal puternic Regatului Unit privind determinarea noastră de a demara cât mai rapid negocierile, în scopul atingerii unui acord substanţial, benefic ambelor părţi.”
Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat încrederea că eforturile echipei de negociere se vor concretiza prin obţinerea unui rezultat corect şi echitabil pentru toate statele membre, în deplină concordanţă cu interesele cetăţenilor europeni. A reiterat importanţa unei voci unitare şi coerente a Uniunii în viitorul proces de negociere.
„Interesele cetăţenilor români vor rămâne în centrul priorităţilor noastre. Vom urmări cu precădere ca viitoarele aranjamentele în domeniul mobilităţii să fie guvernate de principiile reciprocităţii depline şi nediscriminării”, a subliniat ministrul român al afacerilor externe.