Reclamă

Efectele de undă ale atacului Rusiei asupra Ucrainei s-au simțit pe tot globul.

De la prețurile la gaze care au atins cote istorice până la amenințările înfricoșătoare ale celui de-al Treilea Război Mondial aruncate de liderii mondiali.

Dar altceva este afectat – pastilele cu iodură de potasiu (KI). Pachetele cu supliment au zburat de pe rafturile farmaciilor online. Și odată cu creșterea cererii, unii furnizori terți oferă pachete de 20 de pastile de aproximativ 10 ori prețul lor obișnuit.

Ce este iodura de potasiu?

De ce oamenii cumpără pastilele cu iod de potasiu. Panica își spune cuvântul
Pixabay

Iodura de potasiu este un compus chimic vândut ca medicament sau supliment. Și uneori folosit pentru a trata afecțiunile tiroidiene hiperactive. Cum ar fi hipertiroidismul. Iodul se găsește și în alimente precum peștele, produsele lactate și sarea iodată. Și joacă un rol important în menținerea metabolismului.

Motivul pentru care iodura de potasiu a devenit atât de căutată în ultimele săptămâni? Tabletele sunt adesea distribuite persoanelor expuse la radiații în urma unui dezastru nuclear pentru a proteja împotriva cancerului tiroidian.

De fiecare dată când există amenințarea reală sau percepută a unui atac nuclear, oamenii încep să caute lucruri De exemplu, a existat o nouă creștere a vânzărilor de iodură de potasiu în 2018, după ce fostul președinte Donald Trump a scris pe Twitter că are un buton „mult mai mare și mai puternic” decât Kim Jong-un din Coreea de Nord.

Acum oamenii vor să pună mâna pe tablete după ce trupele ruse au preluat controlul asupra Cernobîlului. Locul celui mai grav accident de centrală nucleară din lume. Vă veți aminti că în 1986 Cernobîl a aruncat în atmosferă un nor de material radioactiv. Punând în pericol milioane de oameni din fosta URSS și din Ucraina de astăzi. Reactorul nr. 4 a fost sigilat și protejat, dar trebuie monitorizat 24 de ore pe zi.

Iodură de potasiu și radiații: care este legătura?

În timpul unei urgențe de radiații nucleare, cum ar fi un accident de centrală nucleară, o explozie a unei arme nucleare sau un atac de la o așa-numită „bombă murdară”, material radioactiv poate fi eliberat în aer sau în apă. Principalele materiale radioactive sau radionuclizi care prezintă un risc pentru sănătatea umană includ cesiu radioactiv și iod radioactiv, denumit și radioidină. Cineva poate fi expus la acești radionuclizi în urma unei urgențe de radiații nucleare prin respirarea aerului. Sau consumând alimente contaminate cu substanțe chimice radioactive.

Iodul radioactiv, în special, se va concentra în tiroida. Glanda în formă de fluture din partea din față a gâtului care produce hormoni care reglează rata metabolică a organismului. Acest lucru poate dăuna tiroidei și poate provoca cancer tiroidian mai târziu.

Dacă este luată suficient de devreme – în mod ideal, în decurs de trei până la patru ore de la expunere – iodura de potasiu poate proteja tiroida de iodul radioactiv prin blocarea întregului spațiu disponibil în glanda tiroidă pentru a lega iodul radioactiv. Aceasta este momentul în care iodura de potasiu devine o problemă importantă de sănătate.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro