Reclamă

Câți dintre voi cred că motivul pentru care aveți un buric „innie” sau „outie” are legătură cu modul în care obstetricianul v-a tăiat și legat cordonul ombilical când v-ați născut?

Buricul tău este rămășița rămasă a ceea ce a fost cândva cordonul ombilical. Legătura ca o frânghie dintre tine și mama ta care ți-a furnizat toți nutrienții și oxigenul atunci când erai în uter. Când te-ai născut, doctorul a tăiat cordonul ombilical la câțiva centimetri distanță de burtă și a blocat secțiunea rămasă.

Nu este implicată nicio legătură. Odată ce este prinsă, porțiunea mică a cordonului ombilical se usucă și cade în aproximativ o săptămână. Ceea ce a mai rămas este ombilicul – sau buric. Iar forma și dimensiunea buricului depind în întregime de modul în care burtica se vindecă după ce cade cordonul. Dacă aveți un buric puțin mai ieșit, este probabil din cauza unei ușoare hernie ombilicală sau a unei ușoare infecții a locului. Aproximativ 90 la sută dintre oameni au buricul “băgat” înăutru.

E o junglă acolo

Top 5 lucruri pe care nu le știai despre buricul tău
Pixabay

Potrivit unei inițiative științifice încântător de ciudate numită proiectul Belly Button Diversity, buricurile găzduiesc o diversitate uimitoare de bacterii. Distracția a început în 2011 la Universitatea de Stat din Carolina de Nord. Când o echipă de tineri cercetători a avut ideea să exploreze microbiomul buricului. Coloniile de bacterii din buric ar fi diferite de cele găsite pe restul corpului?

Folosind secvențierea ARN, cercetătorii au identificat 2.368 de specii diferite de bacterii care trăiesc în buricul a 60 de voluntari. Pentru referință, există jumătate din câte specii de păsări sau furnici în America de Nord.

Deși opt specii de bacterii au dominat microbiomul buricului, reprezentând 45% din populația totală, a existat încă o diversitate incredibilă între indivizi. De exemplu, nicio bacterie nu a fost găsită în fiecare buric. Iar 2.188 dintre specii au fost găsite doar în 10% dintre buricurile eșantionate.

Buricul este conectat la ficat

Întrebarea „Ce se află în spatele buricului tău?” sună ca o ghicitoare. Nimic, nu? Dar la fel cum buricul tău este o rămășiță din cordonul ombilical extern, există și vestigii interne ale conexiunii prenatale cu mama ta.

Amintiți-vă că scopul cordonului ombilical este practic de a circula sângele bogat în nutrienți și oxigen al mamei în și în afara fătului în creștere. Pentru a face acest lucru, cordonul ombilical conține două tipuri de linii de salvare: o venă ombilicală care furnizează sânge copilului. Și două artere ombilicale care transportă deșeurile și dioxidul de carbon din copil și înapoi în mamă. Care le poate elimina.

În interiorul fătului în creștere, acele vene și artere ombilicale se conectează la sistemul circulator, la ficat și la vezica urinară. Când copilul se naște, ia primul său plămân de aer și cordonul ombilical este tăiat, secțiunile interne ale venelor și arterelor ombilicale se usucă. Și se întăresc într-un tip de ligament. Dar acele ligamente sunt încă atașate la interiorul ombilicului.

Buricul păros este magnet de scame

Scamele de la buric, precum ceara de urechi, este unul dintre marile mistere nerostite ale corpului uman. În 2002, un om de știință australian și personalitate radio pe nume Karl Kruszelnicki, alias Dr. Karl, a decis să afle exact de unde provin scamele de pe buric. Și de ce unii oameni sunt afectați de ele, iar alții nu.

Dr. Karl a efectuat un sondaj online în care a întrebat oamenii dacă au scame de la buric. Dar și ce culoare are și detalii despre pielea și corpul lor. Din 4.799 de răspunsuri la sondaj, dr. Karl a reușit să facă unele corelații. Bărbații în vârstă moderat supraponderali cu burtă păroasă au fost cei mai predispuși să aibă scame de pe buric.

Părul de pe stomac prinde bucăți de fibră de bumbac din îmbrăcăminte, iar mișcările cămășii deasupra părului conduc fibrele în jos cu forță de viață gravitațională către gaura neagră care este buricul. Când voluntarii și-au bărbierit părul din jurul buricului, 40% au observat că capcana de scame a dispărut.

Unii oameni nu au buric

Toate mamiferele placentare au buric. Acestea includ pisicile și câinii și balenele beluga, deși adesea este mai greu să le vezi pe animale. Cu toate acestea, destul de ciudat, nu toți oamenii au buric.

Supermodelul Karolina Kurkova este unul dintre ei. Aproape că nu vei vedea niciodată o poză a burticii fără buricul a lui Kurkova. Deoarece editorii de reviste au Photoshop într-un ombilic de înlocuire. Astfel încât oamenii să nu creadă că ea este un extraterestru. Dar capturile de ecran de la show-urile de pe pista care dezvăluie stomacul dezvăluie o ușoară indentare unde ar trebui să fie innie sau outtie normală.

Buricul este cel mai bun prieten al chirurgului

Dacă ochii sunt ferestrele către suflet, atunci buricul este fereastra către vezica biliară. În domeniul chirurgiei minim invazive, mai mulți chirurgi efectuează proceduri majore fără cicatrici grave, trecând prin buric.

Chirurgia laparoscopică este un tip de procedură chirurgicală minim invazivă în care chirurgii fac o mică incizie în buric și introduc un laparoscop. Un instrument asemănător telescopului cu o lumină la capăt care le permite medicilor să vadă ce se întâmplă în interiorul intestinului fără a deschide un incizie mare. Într-o procedură laparoscopică tipică, se fac una sau mai multe incizii mici suplimentare pentru a tăia și îndepărta țesutul țintă.

Dar acum există un interes tot mai mare pentru chirurgia laparoscopică cu un singur port. În care atât laparoscopul, cât și instrumentele chirurgicale flexibile sunt introduse printr-un port special conectat într-o singură incizie în buric. Nu numai că cicatricile sunt greu vizibile, dar o singură incizie scurtează timpul de recuperare și scade riscul de infecție.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro