Reclamă

Toată lumea are un coșmar ocazional.

Aproximativ 5% din populația generală are cel puțin un vis urât pe săptămână. Coșmarurile se întâmplă de obicei în timpul somnului REM, în mijlocul și în porțiunile ulterioare ale nopții.

Din cauza momentului în care coșmarurile tind să cadă în ciclul somnului. Și din cauza intensității imaginilor și emoțiilor lor, coșmarurile vor avea ca rezultat un anumit grad de trezire. Este posibil să te ridici în pat și să ai probleme cu revenirea la somn, datorită unui coșmar.

Nu știm exact de ce se întâmplă

Ce cauzează coșmarurile și cum le poți reduce?
colaj substantial

Este posibil ca acestea să ajute creierul, să exerseze, să se pregătească. Și chiar să anticipeze experiențe dificile sau periculoase în viața de veghe.

Desigur, este posibil ca coșmarurile, ca și visele în general, să nu aibă o funcție principală. Să fie un produs secundar al altor activități din organism. Dar majoritatea oamenilor de știință din somn cred că visele și coșmarurile există cu un anumit scop.

Un studiu a constatat că cel mai frecvent coșmar a fost căderea. Urmată de vise de a fi urmărit, de a muri, de a te simți pierdut și de a te simți prins.

Cauzele coșmarurilor

Anumite circumstanțe și caracteristici îi fac pe unii oameni mai predispuși la coșmaruri decât pe alții, spune Savannah, internist și specialist în medicina somnului din Georgia. dr. Barry Krakow, autorul cărții viitoare „Life Saving Sleep”, care se adâncește în coșmaruri și alte tulburări de somn.

Oamenii care au fost traumatizați sunt cu siguranță expuși unui risc mai mare de coșmaruri, spune el, oferind exemple precum veteranii de război, cei care au suferit agresiuni sexuale sau criminale sau cei care au fost într-un accident care le-a pus viața în pericol. Persoanele cu un anumit grad de sensibilitate în structura lor biologică au, de asemenea, mai multe șanse de a avea vise urâte. Așa că sunt mai frecvente la persoanele care suferă de anxietate sau depresie sau care consumă în exces opiacee sau alcool.

Folclorul atribuie adesea coșmarurile consumului de prea multe alimente bogate înainte de culcare. Dar juriul stabilește dacă acest lucru este adevărat. Un studiu din 2015 a găsit o legătură între consumul de lactate sau alimente picante înainte de culcare și vise tulburătoare. Dar autorii studiului au remarcat că acest lucru nu a putut fi demonstrat în mod concludent. Deoarece datele au fost auto-raportate și au existat o mulțime de alte variabile considera.

Utilizarea terapiei cu repetiții cu imagini pentru a trata coșmarurile

Chiar și cei care suferă de coșmar care nu au apnee în somn au o altă opțiune, totuși. În 2001, Cracovia și echipa sa au publicat un studiu revoluționar în JAMA. Studiul a fost pionierat de „terapia de repetiție a imaginilor” sau IRT. Pe care echipa o descrie ca fiind un tratament scurt care reduce coșmarurile cronice, îmbunătățește calitatea generală a somnului și reduce simptomele PTSD. Problema este că, deși tratamentul este aprobat de Academia Americană de Somn și a fost studiat de zeci de grupuri din întreaga lume, mulți profesioniști din domeniul sănătății nu știu despre el.

Iată cum funcționează: „Înveți pe cineva cum să-ți imagineze o nouă versiune a visului tău în mintea ta în timp ce ești treaz. Iar asta are un impact foarte puternic asupra viselor tale”, spune Cracovia. Menționâmd că este nevoie doar de câteva de săptămâni pentru a vedea scăderi clare ale coșmarurilor. „Prin imaginea de noi imagini, ei par să activeze un sistem de imagistică. Care pune în mișcare procesul de scădere a viselor tulburătoare”.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro