Meteorologii anunță un sfârșit de săptămână canicular pentru mare parte din țară. Temperaturile cresc, din nou, considerabil, iar în unele zone aerul o să fie aproape irespirabil. Au fost emise două avertizări meteo: un cod galben și un cod portocaliu de caniculă. Care sunt zonele afectate?

Cod galben de caniculă

Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare nowcasting Cod galben de val de căldură și disconfort termic ridicat. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Avertizarea este valabilă pentru zilele de 19 și 20 august.

„Vineri și sâmbătă (19 și 20 august), valul de căldură se va menține în regiunile vestice și sudice și se va extinde și în vestul Transilvaniei, Maramureș, sudul Moldovei și zona continentală a Dobrogei. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 33 și 37 de grade, iar minimele nu vor coborî sub 18…21 de grade.

Citește și:

Descoperă importanța și protecția mărcii înregistrate

Cum Scădem Rapid Colesterolul – Cel Mai Mare Dusman al Sănătății Românului

Bana Vanga, previziuni sumbre pentru 2024! Dezastrele cu care ne-am putea confrunta în noul an

În sud-estul țării disconfortul termic va continua să fie ridicat și în perioada următoare.”, anunță meteorologii.

Cod portocaliu de caniculă

De asemenea, meteorologii au mai emis un cod portocaliu de val de căldură persistent și disconfort termic accentuat. Câteva dintre județe se vor confrunta cu temperaturi arzătoare de 40 de grade. Avertizarea este valabilă pentru toată ziua de astăzi, 19 august.

„Vineri (19 august), în zona joasă a județelor Caraș Severin, Timiș și Arad valul de căldură se va intensifica. Se vor înregistra frecvent temperaturi de 38…39 de grade și izolat 40 de grade, iar noaptea acestea nu vor coborî sub 20…23 de grade și, prin urmare, disconfortul termic va fi accentuat.”, mai spun meteorologii.

Alertă ANM! Un sfârșit de săptămână de foc! Meteorologii anunță cod galben și portocaliu de caniculă meteoromania.ro

Prognoza meteo, 19 august 2022

Administrația Națională de Meteorologie a anunțat prognoza meteo pentru ziua de astăzi, 19 august 2022. Potrivit ANM, vremea caniculară revine în vestul și sudul României, unde disconfortul termic va fi ridicat. În partea de est și sud-est își va face apariția instabilitatea atmosferică, motiv pentru care vor exista ploi de scurtă durată.

Astăzi, în estul și sud-estul țării vor apărea unele condiții de ploaie într-un interval scurt de timp. Aversele vor fi însoțite e descărcări electrice, intensificări ale vântului și posibil grindină. Cerul se va menține variabil, cu unele înnorări în timpul ploilor.

Pentru ziua de astăzi, vântul va sufla slab și moderat. În ceea ce privește valorile termice, maximele zilei se vor încadra între 28 și 40 de grade Celsius, cel mai cald fiind în Banat și Crișana. De asemenea, valorile minime al zilei o să fie cuprinse între 12 și 24 de grade Celsius.