Clădirea Empire State din America și Turnul Sears au fost, în momente diferite, cele mai înalte clădiri din lume.
Dar au fost eclipsate de niște structuri cu adevărat uriașe. Instrumentele de inginerie și capacitățile de construcție au parcurs un drum lung în ultimele două decenii. Deoarece clădirile continuă să se îndrepte spre cer într-un ritm rapid.
Totuși, asta nu diminuează importanța acelor zgârie-nori timpurii. Prima astfel de clădire a fost ridicată în Chicago în 1885. Numită The Home Insurance Building, a fost ținută împreună folosind un cadru de oțel inovator și avea o înălțime de 10 etaje (deși încă două au fost adăugate în 1890). Reperul a fost dărâmat în 1931 și înlocuit cu o structură și mai înaltă.
Deși a dispărut de mult, The Home Insurance Building și alte turnuri timpurii ca acesta i-au învățat pe arhitecți și inginerii structurali ceva sau două despre protejarea zgârie-norilor de elemente precum vântul și fulgerul. Precum și construcția lifturilor, instalațiile sanitare și electricitatea. Cele mai înalte clădiri actuale din lume le mulțumesc pe acestea anterioare pentru statutul lor actual.
Ping An Finance Center
Situată în Shenzhen, China, această clădire uimitoare cu un exterior din sticlă, piatră și oțel inoxidabil are o înălțime de 599 de metri. Și include 115 etaje deasupra solului. Construcția celei mai înalte clădiri din Shenzhen s-a terminat în 2017. Iar astăzi Ping An Finance Center are un centru de conferințe, un centru comercial extins și aproximativ 100 de etaje de birouri.
De asemenea, este denumit în mod corespunzător, deoarece este sediul companiei de asigurări Ping An. Spre deosebire de multe alte clădiri de pe lista noastră, aceasta nu prezintă niciun spațiu rezidențial.
Hotelul Turnul Ceasului Regal Makkah
Această clădire face ca Big Ben să arate ca un ceas de buzunar. La 1.972 de picioare (601 de metri), hotelul Makkah Royal Clock Tower din Mecca, Arabia Saudită, a fost finalizat în 2012. Structura are 120 de etaje de spațiu comercial și rezidențial la creditul său în șapte turnuri. Toate acestea se află deasupra unei unități de vânzare cu amănuntul uimitoare.
Turnul cu ceas este cel mai înalt din lume și include peste 2 milioane de lumini LED în fața ceasului. Hotelul de la fața locului este în mod natural din varietatea de cinci stele, operat de Fairmont Hotels. Deoarece se află foarte aproape de Masjid al-Haram (Marea Moschee din Mecca), cel mai sfânt loc din Islam, hotelul are o sală de rugăciune care poate găzdui peste 10.000 de credincioși, un muzeu islamic și un centru de observare lunară și săli de fitness separate pentru bărbați și femeile. La un cost de construcție de peste 15 miliarde de dolari, aceasta este, de asemenea, considerată cea mai scumpă clădire din lume!
Turnul Shanghai
Cea mai înaltă clădire din China este a treia ca înaltă din lume, cu 128 de etaje deasupra solului (2.073 de picioare sau 632 de metri). Această proprietate este de fapt deținută de guvernul orașului Shanghai și se mândrește cu cele mai rapide lifturi din lume, care pot călători cu 49 mile pe oră (74 km/h). Aspectul clădirii este foarte de ultimă generație. Deoarece este alcătuită din nouă „cladiri cilindrice stivuite una peste alta”, după cum a spus Instituția Britanică de Ingineri Civili.
O parte deosebită a turnului este un hotel Four Seasons, care are o piscină la etajul 84. Ceea ce îl face una dintre cele mai înalte piscine de pe planetă. Shanghai Tower ține companie bună. Deoarece alți doi „mega-skyscapers” puțin mai mici sunt, de asemenea, localizați în districtul financiar.
Merdeka 118
Această clădire nou-nouță a depășit recent Turnul Shanghai ca al doilea ca înalt din lume. Unitatea de 118 etaje din Kuala Lumpur, Malaezia, are o înălțime de 2.227 de picioare (678,7 metri). Construcția instalației este finalizată și este de așteptat să se deschidă la sfârșitul anului 2022.
Pe lângă spații de birouri, retail, rezidențiale și hotel, Merdeka 118 va avea și cea mai mare punte de observare din Asia de Sud-Est, numită „The View at 118”. Este primul turn de acest gen din Malaezia care are o certificare internațională de sustenabilitate triplu platină.
Burj Khalifa
În 2010, Burj Khalifa a devenit cea mai înaltă clădire oficială din lume, când megastructura și-a deschis porțile în centrul orașului Dubai. Doisprezece ani mai târziu, încă își păstrează titlul. Numit „oraș vertical”, structura are 2.716 picioare, 6 inci (828 metri) înălțime. Acest lucru îl face de două ori mai înalt decât faimosul Empire State Building.
Nu este surprinzător că înălțimea sa i-a adus și câteva recorduri suplimentare. Inclusiv cel mai înalt restaurant de la parter, cel mai înalt lift dintr-o clădire și cele mai multe etaje ale unei clădiri. În limitele sale considerabile, care numără mai mult de 160 de etaje, se află multe întreprinderi diferite, inclusiv un hotel, spații de birouri. Restaurante, facilități de sănătate și fitness, reședințe și o moschee. Vizitarea platformei sale de observație este o atracție turistică populară. Burj Khalifa a costat 1,5 miliarde de dolari pentru a construi.