După zilele ploioase din ultima perioadă, vremea se schimbă din nou.

Meteorologii anunță că temperaturile din termometre vor crește considerabil. A fost emisă a avertizare cod galben de caniculă. Mai multe zone din țară se vor confrunta cu un val de căldură, iar temperaturile vor ajunge până la 40 de grade. Însă, există și zone care rămân sub semnul precipitațiilor abundente.

Cod  galben de caniculă

Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare nowcasting Cod galben de caniculă și disconfort termic ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Avertizarea este valabilă pentru zilele de 17, 18, 19 august.

„Miercuri, joi și vineri (17, 18 și 19 august), în regiunile vestice și sudice, va fi caniculă și disconfort termic ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 34 și 38 de grade, cu valori mai ridicate vineri (19 august), spre 39…40 de grade în vest și sud-vest. Minimele nu vor coborâ sub 18…21 de grade.”, anunță meteorologii.

Alertă ANM! Temperaturile din termometre cresc considerabil. Meteorologii anunță cod galben de caniculă
meteoromania.ro

Cod galben de averse torențiale

Chiar dacă temperaturile cresc în mare parte din țară, există și zone care o să fie în continuare afectate de precipitații abundente. Meteorologii au emis un nou cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat vijelii și grindină. Avertizarea este valabilă în intervalul 17 august, ora 12:00 – 17 august, ora 22:00.

„În Moldova, local la munte, în Maramureș, Transilvania și nordul Munteniei și al Dobrogei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25…30 l/mp și pe arii restrânse 40…60 l/mp.

Fenomene specifice instabilității atmosferice se vor semnala pe arii restrânse și în restul țării.”, au mai anunțat meteorologii.

Alertă ANM! Temperaturile din termometre cresc considerabil. Meteorologii anunță cod galben de caniculă
meteoromania.ro