Mulți dintre copacii pe care îi întâlniți în fiecare zi au existat mult mai mult decât ați fost în viață.

Când vine vorba de câți ani poate trăi un copac, depinde cu adevărat de specie, potrivit Universității din California, Santa Barbara (UCSB). Majoritatea copacilor pot trăi oriunde de la aproximativ 100 de ani până la mai mult de 1.000 de ani. Și, de fapt, cel mai longeviv copac din SUA este pinul cu peri, care poate trăi până la 5.000 de ani.

Dar durata de viață potențială mare a unui copac nu înseamnă că nu există lucruri care să-l poată prăbuși cu ușurință. Cum ar fi bolile și daunele. Iar experții au identificat un semn de avertizare major care poate indica că un copac ar putea cădea în orice moment.

Boala contribuie major la moartea copacilor

Nu sta niciodată sub un copac dacă observi asta. Ai putea fi în pericol
Pixabay

Ca orice altă ființă vie, copacii sunt expuși riscului de a fi infectați cu diferite boli. Pentru majoritatea speciilor, bolile comune afectează de obicei una dintre cele trei părți majore ale copacului. Frunzele, tulpina sau rădăcina. Și în timp ce unele dintre aceste boli sunt „doar inestetice”, altele pot ajunge să omoare copacul.

Stresul cauzat de o serie de factori diferiți de mediu poate pune copacii la un risc mai mare de îmbolnăvire. Când apărarea împotriva bolilor este compromisă, boala poate obține un punct de sprijin în copac. Ducând la infecție. Și, uneori, la moartea copacului. Gestionarea bună a copacilor reduce stresul cauzat de secetă și daunele mecanice. Și, astfel, reduce probabilitatea de apariție a bolilor la copaci.

Un semn vizibil indică că un copac este infectat

Deși un copac poate supraviețui destul de mult timp, ar putea fi timpul să vă faceți griji dacă observați un lucru anume. Ciuperci care cresc la baza lui. Mai multe boli fungice pot descompune lemnul din copaci. Și pentru că ciupercile sunt corpul fructifer al unei ciuperci, prezența lor în jurul bazei unui copac este de obicei un indicator că acesta a început deja într-o perioadă de degradare.

Când ciupercile încep să crească în interiorul copacului, este o condamnare la moarte pentru copac. Ciupercile se hrănesc de la baza copacului, luând toți nutrienții esențiali. Acest lucru slăbește baza copacului și îl face să se prăbușească.

Un copac poate cădea oricând odată ce apar ciupercile

Viteza cu care un copac ar putea cădea odată ce a fost infectat de o boală fungică depinde de cât de extinsă este degradarea. De obicei durează aproximativ trei până la cinci ani pentru ca ciupercile să mănânce un copac și să-l facă să cadă. Dar până când vezi ciuperci crescând în afara copacului, probabil că ciuperca a crescut deja de ceva timp.

Ciupercile răsar adesea după ce ciuperca s-a stabilit deja în interiorul copacului. Până când se formează ciupercile, structura internă a copacului este de obicei deja compromisă.