Mai mulți sfinți sunt sărbătoriți astăzi de biserică. Este cruce neagră în calendarul ortodox, iar credincioșii trebuie să știe despre ce este vorba. Biserica Ortodoxă Română îi sărbătorește datorită faptelor și vieții curate pe care au avut.
Astăzi, 17 august, biserica îi sărbătorește pe Sfântul Mucenic Miron și pe Sfântul Gheorghe Pelerinul. Cei doi au săvârșit mai multe fapte bune și pline de evlavie, motiv pentru care apar notați ca sfinți în calendarul ortodox.
Calendar ortodox astăzi, Este sărbătoare importantă pentru credincioșii ortodocși
Sfântul Mucenic Miron a trăit în perioada anilor 249-251, pe vremea împăratului Deciu. Slujea ca și preot și în timpul sărbătorii Nașterii Domnului, în biserică au intrat mai mulți păgâni. Scopul lor a fost de a-i prinde pe creștini și a-i chinui.
Sfântul s-a opus acestui lucru, motiv pentru care a murit în chinuri groaznice. A fost aruncat în foc și pielea i-a fost desprinsă de pe trup. Ulterior, a fost dus în cetatea Cizicului pentru a i se tăia capul.
Sfântul Gheorghe Pelerinul s-a născut în Sugag, un sat transilvănean, în anul 1846. Provenea dintr-o familie de oameni credincioși, cu frică de Dumnezeu. La 24 de ani, acesta și-a întemeiat propria familie. Se ocupa de creșterea animalelor și avea o viață smerită. Obișnuia să se roage foarte mult și să respescte toate posturile.
Canon de rugăciune adresat Sfântului Gheorghe Pelerinul
Troparul
Glasul 1, podobie: Locuitor pustiului…
Pe nevoitorul cel mare și următorul sihaștrilor, pe fericitul pelerin al lui Hristos, în cântări să-l cinstim, strigându-i cu evlavie: Sfinte Gheorghe, prin rugăciunile
tale, luminează calea vieții noastre.
Canon de rugăciune adresat Sfântului Mucenic Miron
Tropar Glasul 4
Mucenicul Tău, Doamne, Miron, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.