Cuplul de celebrități Mila Kunis și Ashton Kutcher a pus lumea într-o frenezie din cauza recentelor revelații că ei și copiii lor nu fac baie în fiecare zi.

Cuplul a spus că rareori își scăldau copiii de mici. Iar asta nu s-a schimbat prea mult pe măsură ce au îmbătrânit. Cuplul a reușit chiar să sară peste dușuri în mod regulat. Kutcher spunând că, după un antrenament, se spală doar pe față și că, de asemenea, își șterge doar întrepii și axile zilnic. Kunis, la rândul ei, se spală pe față de două ori pe zi. Aceste dezvăluiri au generat multe opinii puternice de ambele părți ale problemei, ceea ce ridică întrebarea: oamenii au nevoie să facă baie sau duș în fiecare zi?

Unii oameni nu își pot imagina că merg fără o baie zilnică. Dar medicii spun că nu este întotdeauna necesar. Iată câteva indicații de care trebuie să țineți cont dacă încercați să decideți ce drum să mergeți.

Pielea ta este uscată?

Cât de des e cu adevărat nevoie să faci duș? Sigur nu te așteptai la asta
Pixabay

„Este în regulă să nu faci duș în fiecare zi, mai ales dacă ai pielea uscată sau eczemă”, spune Shreveport, Dr. Skylar Souyoul. „Pentru pacienții cu piele uscată sau eczeme, se recomandă de fapt dușul o dată la două zile”.

Acest lucru se datorează faptului că dușul prea des elimină uleiurile de pe piele. Dacă nu aveți suficiente uleiuri pentru început, acest lucru poate lăsa pielea uscată, crăpată, mâncărime și potențial deschisă la infecții. Avem nevoie de aceste uleiuri pentru a ajuta la menținerea umidității necesare pentru o barieră optimă a pielii.

Cu toate acestea, dacă sunteți predispus la pielea grasă și/sau acnee, ar trebui să faceți duș o dată pe zi. Acumularea excesivă de ulei provoacă erupții și nimeni nu vrea asta.

Dacă pielea ta este uscată, fă dușul zilnic sau din două în două zile cu apă rece, nu fierbinte. Și continuă cu o loțiune de corp hidratantă. Souyoul spune să aplici loțiunea în trei minute de la ieșirea din duș. Și uscați-vă ușor cu un prosop, nu frecați.

Cum este ziua ta?

Dacă stai într-un birou cu aer condiționat înainte de a te întoarce la o casă cu aer condiționat, este sigur că poți scăpa fără un duș complet. Dar trebuie totuși să mențineți o igienă bună. Acest lucru se poate realiza prin spălarea zonelor „cele mai murdare”, cum ar fi axilele, inghinele și picioarele.

Acest lucru se datorează faptului că acele părți ale corpului sunt cele mai susceptibile de a transpira, de a acumula murdărie și de a adăposti microorganisme patogene care provoacă mirosul corpului. Nu uitați să folosiți un demachiant ușor. Deoarece săpunurile dure pot fi contraproductive și în aceste zone.

Dușul zilnic este, de asemenea, important dacă lucrați în jurul substanțelor/materialelor periculoase sau dacă sunteți expus la alergeni. Așadar, grădinarii, muncitorii în construcții și fermierii ar face bine să clătească polenul la sfârșitul zilei.

Câți ani ai?

De asemenea, persoanele în vârstă pot rezista să reducă frecvența dușurilor, deoarece pielea lor este mai subțire, deci mai sensibilă. Așadar, cu cât se face dușuri mai multe, cu atât poate provoca mai multe daune dacă nu este atent. Dacă ești mai tânăr, bucură-te de pielea umedă și suplă cât o mai ai.

Recapitulând, dacă pielea și părul tău sunt uscate și predispuse la iritații și nu ai transpirat, nu este necesar un duș pe zi, spun experții. Dar depinde în întregime de tine pentru că ritualul de scăldat are beneficii dincolo de igiena. Mulți oameni găsesc că un duș vioi de dimineață îi revigorează pentru ziua, în timp ce o baie caldă înainte de culcare îi calmează și îi ajută să doarmă.