Încă de la începutul anului, prin programul european Casa Verde s-au depus zeci de mii de dosare care și acum sunt în așteptare. 

Cu toate că bugetul de finanțare este în proces de a se mări la un miliard de euro, procedurile greoaie de evaluare încurcă autoritățiile. Iar de aici rezultă faptul că procesul va tot fi amânat, timp în care mulți bani se vor pierde. 

Mai mult de atât, evaluarea celor 45.000 de dosare nu a început încă. Prin programul Casa Verde cei interesați pot primi până la 20.000 de lei iar dosarul trebuie să conțină multe documente.

Pe de altă parte și  firmele care se ocupă de realizarea dosarelor, spun că au mii de persoane care așteaptă o soluționare a acestor dosare. Unii reprezentanții firmelor de panouri solare au depus chiar 900 de dosare in luna ianuarie a acestui an iar acum numărul persoanelor care vor să aplice și sunt în așteptare este de 1200.

Toate aceste obstacole se datorează faptului că Administrația Fondului pentru Mediu este blocată de birocrație și lipsă de personal. Însă acum, agenția a cerut ajutor extern, printr-o licitație. 

Autoritățile în domeniu, au precizat că procesul de obținere a fondurilor pentru instalarea panourilor fotovoltaice, se desfășoară în 5 etape, prima etapă începând în data de 28 iulie iar ultima fiind în data de 24 noiembrie. Însă datorită obstacolelor apărute, aceste termene se pot decala.