Reclamă

Indiferent dacă este o procedură necesară sau electivă, pacienții ar trebui să discute întotdeauna despre opțiunile lor în profunzime cu un profesionist din domeniul sănătății înainte de a fi supuși unei intervenții chirurgicale.

Doctorii recomandă să cântăriți riscurile și beneficiile, precum și să aflați despre orice tratamente alternative disponibile. Un medic reputat ar trebui să ia tot timpul de care aveți nevoie pentru a răspunde la orice întrebări pe care le aveți. Inclusiv care sunt calificările sale, eventualele efecte secundare și cât timp va dura perioada de recuperare.

Coach

Top 5 proceduri medicale medievale care îți vor face pielea de găină
Pixabay

În epoca medievală, se credea că un „spațiu gol” în fața cristalinului ochiului provoca orbire sau vedere tulbure. Și a fost efectuată o procedură numită „coach” pentru a-l curăța.

Kevin Cornwell, OD, a spus pentru Eyes on Eyecare că un asistent ar reține pacientul în timp ce „chirurgul” împinge un cuțit, un ac sau un instrument contondent în centrul ochiului pacientului pentru a sparge acel „spațiu gol”. Îngrijirea ulterioară? Un plasture de lână pentru ochi „înmuiat fie în albuș de ou, lapte matern sau unt clarificat”. Da!

Trepanare

Înainte de vremea ibuprofenului și a neurologilor, trepanarea era o procedură populară. A fost folosită a remedia durerea cauzată de dureri de cap, convulsii și diferite probleme de sănătate mintală. Această procedură, cunoscută și sub denumirea de „trepanare” necesită găurirea unei găuri în craniu folosind un instrument ascuțit.

Trepanarea a fost, de asemenea, văzută „ca o modalitate de a da dreptul de trecere la vârsta adultă sau de a transforma pe cineva într-un războinic”. Imaginați-vă că o faceți astăzi înainte de o petrecere dulce de șaisprezece, sau un bar mitzvah sau Quinceañera!

Amputație

Coaliția pentru Amputați raportează că aproape două milioane de oameni din SUA trăiesc cu pierderea membrelor. Principalele cauze fiind bolile vasculare, cum ar fi diabetul, traumatismele și cancerul. În epoca medievală, totuși, amputarea membrelor era folosită în mod obișnuit pentru a „trata” probleme precum rănirea sau infecția.

Potrivit Institutului pentru Sănătatea Preventivă a Piciorului (IPFH), amputarea a fost folosită de-a lungul secolelor „ca o ultimă încercare disperată de a salva o viață”. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, pacientul „ar muri din cauza pierderii de sânge sau a infecției.

Astfel, a fost intervenția chirurgicală de ultimă instanță. Pentru a finaliza procedura, au fost folosite cauterizarea (sigilarea plăgii prin arderea ei) sau ligaturi vasculare (legarea vaselor de sânge).

Sângerare

Procedura medievală este cunoscută sub numele de sângerare ca fiind tratamentul standard pentru diferite afecțiuni. De la ciuma și variola la crize epileptice și gută.

În timpul tratamentului, venele sau arterele din antebraț sau gât ar fi tăiate și sângele ar curge. Și după ce un ordin al bisericii le-a interzis călugărilor și preoților (care acționau adesea ca doctori) să facă sângerări, frizerii le-au luat locul.

Alături de serviciile obișnuite, cum ar fi o tunsoare sau un bărbierit, acești frizeri au oferit proceduri variind de la sângerare la extracții dentare până la amputații. Fapt distractiv: bine-cunoscutul stâlp de frizer în dungi din timpurile moderne „amintește de prosoapele pătate de sânge care ar atârna în afara birourilor acestor „frizeri-chirurgi”.

Lipitori

Dacă frizeriea nu era deschisă și ceva sângerări era în ordine, era întotdeauna lipitori. În timpul acestui proces, lipitori vii (aproximativ 20 sau cam asa ceva) ar fi puse asupra pacientului pentru a „extrage „sângele rău”. Despre care medicii medievali credeau că a cauzat multe dintre afecțiunile pacienților lor. LabCE raportează complicații, inclusiv pierderea mai multor sânge decât era prevăzut. Precum și cicatrici și infecții.

Astăzi, lipitorile sunt de fapt utilizate eficient în proceduri medicale specifice, cu rezultate mult mai bune. Ele sunt utilizate mai ales în chirurgia plastică și alte microchirurgie. Acest lucru se datorează faptului că lipitorile secretă peptide și proteine. Care funcționează pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro