Astăzi 13 august este o sărbătoare importantă la creștini, aducerea moaștelor Preacuviosului Părinte Maxim Mărturisitorul. Tot azi este pomenit și Sfântul Tihon din Zadonsk care a luptat împotriva ereticilor și a dus mai departe în numele Domnului.

Astăzi se pomenește mutarea moaștelor Sfântului Maxim. El a trăit în vremea împăratului Constans al III-lea care a domnit între 641 și 668. Acesta era un filozof desăvârșit având parte de înțelepciune. A lăsat toate avuțiile fratelui său și a devenit monah. Văzând că tot mai multe persoane credeau din Iisus Hristos a mers la Roma unde a vorbit cu Sfântul Martin să adune sinod local

Împăratul află în toate acestea și a trimis să fie adus în cetatea a Constantinopolului în fața sa. Văzând că a reușit să îi rușineze pe toți prin adevărul pe care îl spus a fost izgonit în Tracia. I s-a tăiat mâna dreaptă și limba înainte de a fi lăsat să plece. Dumnezeu nu l-a lăsat a făcut o minune, iar limba sa a crescut, reușind să vorbească.  Când a ajuns la bătrânețe, s-a dus la Domnul, iar pomenirea se face pe 21 ianuarie.

Doxologia

Astăzi se face prăznuirea și lui Tihon din Zadonsk

Sfântul Tihon din Zadonsk a născut în anul de 1724 în Rusia din părinți creștini. La naștere a primit numele de Timotei, dar a fost schimbat mai târziu,. După moartea tatălui care a fost diaconul Savelie Chirilov, familia a rămas fără nicio susținere materială, el fiind singurul aducător de bani.

Domnica, mama a fost foarte aproape sa-l dea pe fiul său, Tihon spre creștere unui vizitiu pentru că nu se aduceau cu bani. Mai târziu acesta a luptat împotriva ereticilor și a reușit să dezvolte învățământul din zona pe care o păstorea. În 1769 a decis să se retragă în singurătate la Mănăstirea Bogoroditk.

Aici alege să se adâncească cât mai mult în rugăciune și să fie alături de Iisus Hristos. 14 ani mai târziu, Sfântul Tihon a trecut la cele veșnice. A fost înmormântat într-o criptă de sub altarul Mănăstirii Bogoroditk. În 1861 a trecut în rândul celor sfinți la hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse.