Vara încă nu este pe sfârșite și tot mai mulți români aleg să se bucure de concediu. Majoritatea dintre ei optează pentru destinații din ce în ce mai exotice.
Medicii infecționiști trag însă un semnal de alarmă asupra bolilor pe care le pot contacta. Denumite bolile călătorului, ele sunt specifice unui anumit climat.
Consultați medicul de familie înainte de a pleca în vacanțe!
Carmen Dorobăț este medic infecționist și a explicat în detaliu măsurile pe care trebuie să le ia cetățenii care merg în vacanțe.
„Fiind sezonul estival este posibil să avem acele boli ale călătorului. Sunt boli specifice unui anumit areal geografic. De aceea persoanele care merg, în special, în zonele tropicale și subtropicale trebuie să primească consiliere din partea medicului de familie, din partea medicilor epidemiologi sau infecționiști.
Să se vaccineze dacă este cazul pentru zona respectivă”, a declarat medicul infecționist Carmen Dorobăț, potrivit site-ului DC Medical.
Mare atenție la căpușe atunci când călătoriți în România
Cât despre persoanele care aleg să își petreacă vacanța în România, medicul trage un semnal de alarmă asupra mușcăturii de căpușe.
,,La arealul nostru geografic, ATENȚIE la mușcătura de căpușe, ATENȚIE la ceea ce înseamnă baia în piscine care nu sunt supravegheate din punct de vedere epidemiologic pentru că aceste piscine cu atât mai mult lacurile sau iazurile pot fi purtătoare ale unor virusuri din categoria enterovirusurilor, care determină boli grave de tipul meningită și encefalită (…)
Să vadă dacă apa este curată, dacă simt vreun miros în neregulă, iar dacă observă că este la depărtare de ceea ce ar însemna un control din partea Direcțiilor de Sănătate Publică, piscinele respective, să evite. Să prefere piscine care sunt în zone cunoscute, controlate”, a mai explicat medicul infecționist, potrivit sursei citate mai sus.