Când intri în cabinetul unui medic pentru a obține o injecție, uneori este o surpriză.

De cele mai multe ori te poți baza pe o injecție în braț, dar ocazional îți vor arunca o minge curbă și o vor injecta în partea din spate sau chiar în burtă. De ce ?

Suflecă-ți mâneca sau trage-ți pantalonii în jos

Pixabay

În general, are de-a face cu tipul de medicament injectat, volumul medicamentului și cât de repede sau lent trebuie să fie absorbit medicamentul în organism. Există mai multe moduri diferite de a introduce medicamente în organism cu un ac:

Injecțiile intravenoase intră direct în venă și eliberează medicamentul foarte repede. În mod normal sunt administrate în dosul mâinii sau în partea din față a cotului.

Injecțiile intramusculare sunt injectate direct într-un mușchi, unde medicamentul este absorbit puțin mai lent de vasele de sânge – cele mai frecvente locații pentru acestea sunt mușchiul deltoid al umărului sau brațului și gluteus medius al fesei sau în mușchiul coapsei. Sau vastus lateralis, pentru copiii mici.

Injecțiile subcutanate sunt administrate în țesutul adipos, unde există mai puțină alimentare cu sânge și, prin urmare, medicamentul este preluat de organism mai lent. Acestea sunt în general injectate în pliul abdominal.

Injecțiile intradermice vizează stratul mijlociu al pielii și sunt absorbite cel mai lent dintre toate. Locurile obișnuite de injectare pentru acestea includ suprafața interioară a antebrațului și partea superioară a spatelui, sub omoplat.

Nu toate injecțiile sunt create egale

„Locul de injectare este determinat de modul în care medicamentul este absorbit.”, spune Libby Richards, un asociat al facultății la Purdue University School of Nursing. „Unele medicamente, cum ar fi insulina, trebuie absorbite lent, astfel încât țesutul gras. Fără un flux de sânge atât de mare, funcționează mai bine. Medicamentele injectate în mușchi sunt absorbite mai repede decât țesuturile grase. Dar mai lent decât intravenos”.

Este obișnuit ca antibioticele, diureticele și analgezicele să fie administrate intravenos, de exemplu. În timp ce multe vaccinuri, injecții hormonale și medicamente pentru alergii sunt injectate intramuscular.

Pe lângă tipul de medicament, medicii și asistentele trebuie să se gândească la cât de mult medicament trebuie injectat și dacă un anumit mușchi este suficient de mare pentru a reține atât de mult medicament.

„Țesutul muscular poate deține, în general, mai mult volum decât țesutul gras sau subcutanat, așa că acesta este un alt aspect atunci când alegeți un loc de injectare”, spune Richards. „Atunci când se ia în considerare volumul de medicamente, în locul brațului pot fi folosiți mușchi mai mari. Cum ar fi fesele sau coapsa. În plus, unele medicamente pot provoca iritații ale vaselor de sânge delicate. În acest caz, se preferă și mușchii”.