Este foarte important să fim atenți atunci când economisim bani.

Românii sunt sceptici din fire. Aceștia nu aleg băncile, atunci când vor să economisească bani, din cauza dobânzilor. De aceea, ei preferă să își pună economiile acasă. Modalitatea aceasta de a economisi nu este una bună, din contră. 

După ce guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a spus că ne așteaptă 10 ani de criză financiară gravă, românii s-au speriat atât de tare încât au început să facă economii. Conform unui studiu realizat de Finzoom, la cererea CEC Bank, oamenii au început să strângă bani pentru zile negre.  

Românii strâng bani pentru zile negre

Deși jumătate dintre respondenții studiului au recunoscut că situația lor financiară s-a înrăutățit față de anul trecut, 63 % dintre respondenți au spus că au început să facă economii. Conform studiului, majoritatea oamenilor reușește să pună deoparte sume modeste, cum ar fi  sub 300 de lei lunar (28,6%) și între 300 și 600 de lei (17,9%).

De îngrijorare al românilor îl reprezintă creșterea prețurilor la energie. 38,5 % dintre respondenți au declarat că sunt speriați de creșterea prețurilor la energie. Următoarele motive de îngrijorare ar fi pandemia și riscurile la adresa aprovizionării cu alimente și bunuri de necesitate. 

În ceea ce privește economiile în continuare, banii cash rămân modalitatea preferată a românilor de a economisi. Trebuie specificat, totuși faptul că economiile ținute în casă nu sunt deloc în siguranță. În primul rând, trebuie ținut cont de faptul că inflația crește de la o lună la alta, iar banii pe care îi țineți în casă se devalorizează puternic. 

Strângi bani pentru „zile negre”? Ai mare grijă cum economisești. Nu face niciodată această greșeală
Pixabay

De ce nu este bine să ții banii la saltea

Un alt motiv pentru care nu ar trebui să ții banii la saltea este faptul că nu poți avea încredere în oricine. Trebuie să ținem cont faptul că în anul 2021 a avut loc un divorț la 3,5 căsătorii. Trebuie să ai cu adevărat încredere în partenera de viață pentru a ține banii economisiți în casă. De asemenea, chiar dacă sună greșit, trebuie să fii foarte atent și la copii, pentru că tentația este una foarte mare. 

Încă un motiv pentru a nu ține banii în casă îl reprezintă calamitățile naturale care pot apărea oricând. În orice moment poate izbucni un incendiu, un cutremur sau o inundație. Indiferent cât de precaut ești tu, nu știi niciodată ce fac vecinii, așa că te poți trezi cu apartamentul inundat și îți vei pierde banii. 

Vorba se duce repede

De asemenea, este imposibil să nu le spui celor apropiați despre banii pe care îi strângi și având în vedere că vorba se duce repede, mica ta avere de acasă, ar putea să tenteze hoții din locuințe, mai ales că veștile sunt exacerbate de așa-ziși prieteni. 

Așadar, ținutul banilor la saltea se poate dovedi a fi o idee foarte proastă. Specialiștii recomandă să ne ținem banii la bancă, chiar dacă îi ținem într-un cont care nu ne aduce dobândă. Aceștia mai spun că putem face investiții în fonduri specializate sau în aur.