Pielea strălucitoare ne ajută să arătăm și să ne simțim cel mai bine.

Lucrurile precum erupțiile, umflăturile și înroșirea de necontrolat ne pot afecta cu adevărat stima de sine. În efortul de a prezenta cea mai bună față a noastră lumii, este posibil să apelăm la tot felul de seruri, creme și alte tratamente de actualitate scumpe pentru a obține un ten neted, fără pete. Cu toate acestea, problema poate fi mai mult decât adâncă în piele.

Roșirea persistentă poate fi un semn al acestei afecțiuni

Top 3 moduri în care sănătatea intestinală îți distruge pielea Pixabay

Peste 14 milioane de oameni se luptă cu rozacee, potrivit Asociației Academiei Americane de Dermatologie, care notează, de asemenea, că cei cu pielea deschisă și părul și ochii deschisi sunt mai susceptibili de a fi afectați. Rozaceea provoacă mai multe simptome.

Citește și:

Descoperă importanța și protecția mărcii înregistrate

Cum Scădem Rapid Colesterolul – Cel Mai Mare Dusman al Sănătății Românului

Bana Vanga, previziuni sumbre pentru 2024! Dezastrele cu care ne-am putea confrunta în noul an

Cele mai frecvente fiind înroșirea roșie persistentă (numită și prerosacee) în jurul nasului și în partea centrală a feței. Arderile pot apărea la câteva săptămâni sau luni și, ocazional, înroșirea poate afecta și fruntea, gâtul și pieptul. Dacă este lăsată netratată, roșeața poate deveni permanentă, datorită dilatării vaselor mici de sânge de pe față.

Un studiu recent publicat în Advances in Therapy a constatat că mulți adulți cu rozacee se confruntă, de asemenea, cu tulburări gastrointestinale. Inclusiv boala celiacă, sindromul colonului iritabil, boala inflamatorie a intestinului, boala de reflux gastroesofagian și creșterea excesivă a bacteriilor din intestinul subțire. 

Rozaceea poate provoca vene faciale vizibile

Dacă observați vene de păianjen pe față, problemele intestinale ar putea fi de vină. Acest simptom deranjant al rozaceei, cunoscut sub numele de telangiectazie, apare atunci când vasele mici de sânge din nas și obraji se sparg și devin vizibile, formând un model ca o rețea pe piele. O infecție bacteriană a intestinului numită H pylori este frecventă la persoanele cu rozacee și ar putea exacerba simptomele, inclusiv venele faciale vizibile.

Deși sunt disponibile multe opțiuni de tratament pentru telangiectazii, terapia cu laser este cea mai eficientă. Vasele de sânge capilare vizibile de pe față sunt adesea rezultatul anilor de înroșire a feței. Ele sunt cel mai bine îndepărtate cu tehnologiile laser, cum ar fi lumina pulsată intensă sau laserul cu fascicul V.

Bufăturile umflate de pe față pot proveni din intestine

Unii oameni cu rozacee dezvoltă umflături mici, roșii, pline de puroi (numite papule sau pustule) care seamănă cu acneea. Acestea tind să se dezvolte pe nas, obraji și bărbie. Similar cu înroșirea feței, umflăturile cu rozacee apar și pleacă în erupții. Leziunile inflamatorii sau papulele rozaceei sunt cel mai bine tratate cu medicamente pe bază de prescripție medicală sau antibiotice.

Dacă vă confruntați cu acest sau alte simptome de rozacee, evitați alimentele care pot declanșa simptome. Cum ar fi alimentele picante, băuturile calde, alcoolul, lactatele și ciocolata.