Guvernul României vor ajuta și în acest an familiile și persoanele singure ale căror gospodării sunt afectate de inundații, alunecări de teren, dar și de alte fenomene meteo deosebite. Așadar, aceste categorii de persoane vor primi de la stat un ajutor de urgență aproape dublu comparativ cu cel oferit anul trecut. 

Când se referă la inundații, autoritățile fac referire atât la ploile abundente, cât și la fenomenele asociate acestora, cum ar fi alunecări de teren și fenomene meteo deosebite, vânt puternic, grindină, viituri etc. 

Ajutor considerabil de la stat pentru aceste persoane

Așadar, conform Avocatnet.ro, de acest ajutor financiar vor beneficia persoanele ale căror locuințe au fost avariate parțial sau în totalitate. Constatările se vor face de autorități În plus, autoritățile au decis prin  HG 671/2021 ca ajutoarele pentru acest an să fie majorate. 

Mai exact, ajutoarele de urgență care se vor acorda familiilor sau persoanelor singure afectate de inundații, indiferent de veniturile acestora, vor fi: 

  • câte 10.000 de lei pentru cei ale căror locuințe au fost afectate în proporție de peste 75% (inclusiv); 
  • câte 7.000 de lei pentru cei ale căror locuințe au fost afectate în proporție cuprinsă între 50% (inclusiv) și 75%; 
  • câte 4.500 de lei pentru cei ale căror locuințe au fost afectate în proporție cuprinsă între 25% (inclusiv) și 50%; 
  • câte 2.500 de lei pentru cei ale căror locuințe au fost afectate în proporție de până la 25%; 
  • câte 1.500 de lei pentru cei ale căror bunuri din locuință au fost deteriorate, indiferent de numărul sau tipul bunurilor. 

Se dau bani de la stat! Cine sunt românii care vor primi ajutoare de urgență de la Guvern

Românii ale căror bunuri au fost deteriorate vor primi bani de la stat

Și românii ale căror bunuri au fost deteriorate vor primi bani de la stat. Aceștia vor primi suma de 1.500 de lei suplimentar față de ajutoarele pentru afectarea locuinței. Mai clar, dacă o familie are casa afectată în proporție de 60% și are și bunuri deteriorate din cauza inundațiilor sau a altor fenomene meteorologice deosebite, aceasta va primi un total de 8.500 de lei. 

De asemenea, statul oferă ajutor și atunci când, din cauza inundațiilor, alunecărilor de teren sau fenomenelor meteo deosebite, se înregistrează pierderi de vieți omenești. Așadar, familia persoanei decedate va beneficia și de un ajutor suplimentar de 7.500 de lei, indiferent de numărul victimelor. 

În cazul în care persoana singură sau familia deține mai multe locuințe afectate, ajutorul se acordă o singură dată, pentru o singură locuință.