Deși noua subvariantă a Omicron nu produce un număr mare de decese și cazuri grave, infecționiști atrag atenția și spun că trebuie să fim atenți, fiindcă în următoarele săptămâni numărul îmbolnăvirilor ar putea atinge noi valori record.

  

Ce spun medicii despre cel de-al șaselea val al pandemiei

Îmbolnăvirile provocate de varianta Delta a SARS COV 2 au fost foarte agresive. Atunci au fost înregistrate foarte multe cazuri grave de îmbolnăviri și decese. Odată cu vaccinarea și cu apariția variantei Omicron, lucrurile s-au mai liniștit în țara noastră din punct de vedere epidemiologic. Din păcate, în acest moment ne aflăm în cel de al șaselea val al coronavirusului și îmbolnăvirile vor crește cu siguranță.  

Din nefericire în ultimele zile au fost înregistrate la fiecare 24 de ore mii de cazuri. În fiecare zi am avut cifre record pentru ultimele luni. Vestea bună este că o mare parte din aceste cazuri nu au fost grave.  

Adrian Marinescu: Vor fi creșteri ale cazurilor de coronavirus

Cunoscutul medic Adrian Marinescu, director medical al Institutului Matei Balș din București, spune că deja am trecut în altă etapă a pandemiei, fiind vorba despre etapa de conviețuire. 

Ultima oră! Anunț de foc despre pandemia de coronavirus: Am trecut în altă etapă, vor fi creșteri 

„Vor fi creșteri în ceea ce privește numărul de cazuri, dar nu ne așteptăm să fie un număr mare de cazuri grave. În aceste zile a crescut numărul celor vine la camerele de gardă, chiar dacă formele sunt ușoare sunt destul de greu de gestionat. Sunt sute de pacienți care trebuie să fie evaluați într-un timp destul de scurt și de aici pornește totul”, a explicat medicul Adrian Marinescu.  

Oamenii au nevoie de monitorizare

Există totuși și o problemă, spun experții. Foarte mulți oameni care ajung la spital infectați cu coronavirus, au nevoie de monitorizare, chiar dacă nu au forme grave. În acest context, fluxul de pacienți este destul de mare și acest lucru îi pune în dificultate pe medici. 

 Românii deja încep să se sperie, gândindu-se că autoritățile vor introduce noi restricții, însă medicii sunt cu totul de o altă părere. Adrian Marinescu, de exemplu, nu crede că vor fi introduse noi restricții. 

Acesta încearcă să liniștească populația, spunând că nu vor exista lucruri care să ne afecteze viața, așa cum s-a întâmplat în trecut. Noile variante care vor apărea sau care chiar sunt în prezent, nu sunt mai virulente față de ceea ce am avut până acum. Totuși, medicul atrage atenția că masca de protecție trebuie să fie obligatorie în anumite situații, cum ar fi în zonele aglomerate, mai ales pentru persoanele care sunt considerate vulnerabile.