Organizația Națiunilor Unite a lansat un semnal de alarmă cu privire la pericolul uriaș la care este expus tot continentul și solicită acces internațional în centrala nucleară. 

Exploziile care au avut loc au avariat trei senzori de radiații și au rănit un muncitor de la centrala respectivă. Aceasta este cea de-a doua lovitură în zile consecutive asupra celei mai mari instalații nucleare din Europa. 

Pericol uriaș pentru Europa

Președintele Ucrainei, Volodomir Zelenski, consideră că acest bombardament, care a avut loc sâmbătă noapte, este o adevărată teroare nucleara rusă. Decizia rușilor de a ataca această centrală a dovedit că sancțiunile internaționale primite de către Rusia sunt justificate.  

Radu Tudor analist, a vorbit despre cât de mare este pericolul nuclear pentru țara noastră, care se află doar la câteva sute de kilometri de Zaporojie. Conform acestuia, țara condusă de Vladimir Putin poate folosi aceste obiective civile nucleare drept arme, drept elemente de presiune și de șantaj. 

„Va avea de suferit întreaga Europă”

Radu Tudor este de părere că Organizația Națiunilor Unite, dar și alte instituții internaționale trebuie să oprească de urgență Rusia și regimul Putin. Dorința rușilor este de a transforma centralele nucleare ale Ucrainei în elemente de presiune, de șantaj și de amenințare la adresa europenilor. 

Sursa: Colaj Substantial

„ Dacă se va întâmpla o tragedie nucleară nu vor avea de suferit doar românii, ci întreaga Europă”, a spus Radu Tudor, potrivit Antena 3. 

Analistul consideră că urmând exemplul ţărilor vecine, ar trebui ca populația să fie atent informată și să se transmită că nu trebuie să existe panică, însă este nevoie să știm ce avem de făcut în cazul unui val radioactiv. 

„Haosul ar putea pune stăpânire”

„Dacă se va întâmpla o astfel de nenorocire generată de Rusia, în cazul în care nu suntem pregătiți, haosul ar putea să pună stăpânire. Oamenii nu se pot controla, vor avea măsuri și reacții necontrolate și lucrul acesta poate să fie periculos pentru întreaga societate”, a mai spus analistul, potrivit sursei citate. 

Președintele Ucrainei a declarat că dacă se va întâmpla ceva dezastruos, nu o să poată nimeni să oprească vântul care va împrăştia contaminarea radioactivă. În plus, a vorbit cu președintele Consiliului European despre această situație, mai ales că nimeni nu se simte în siguranță atunci când au loc astfel de amenințări.