A-ți proteja copilul de fumul de tutun este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru a-i oferi un început sănătos în viață. Poate fi dificil să te lași de fumat, dar niciodată nu este prea târziu.
Fiecare țigară pe care o fumezi conține peste 4.000 de substanțe chimice, așa că fumatul atunci când ești însărcinată dăunează copilului tău nenăscut. Țigaretele pot restricționa aportul esențial de oxigen pentru copilul tău
Efectele fumatului asupra fătului
Fumatul de tutun în timpul sarcinii poate duce la o dezvoltare suboptimă notabilă a creierului la copii, a arătat un nou studiu.Studiul a analizat 2.704 de copii din Țările de Jos pentru a obține o imagine mai bună a efectelor fumatului în timpul sarcinii asupra dezvoltării creierului fătului.
Se știe că, consumul de tutun în timpul sarcinii are consecințe semnificative asupra sănătății și dezvoltării copilului. Există deja numeroasele efecte negative asupra sănătății pe care consumul repetat de tutun le provoacă în general.
Dar cum rămâne cu dezvoltarea creierului în copilărie? Fumatul de tutun în timpul sarcinii poate cauza probleme în ceea ce privește dezvoltarea creierului copilului pe parcurs.
În ultimii ani, a existat o cantitate din ce în ce mai semnificativă de dovezi care par să indice această direcție. Unele studii anterioare au indicat că, copiii persoanelor care au fumat tutun în timpul sarcinii aveau tulburări cognitive și, de asemenea, aveau tulburări mentale, cum ar fi tulburarea bipolară și schizofrenia.
Descoperirile finale au arătat că au existat diferențe vizibile în dezvoltarea creierului între copiii celor care au fumat tutun în timpul sarcinii și cei care nu au fumat. Acestea includ un volum mai mic de substanță cenușie și de substanță albă.
Fumatul pasiv, la fel de dăunător
Dacă partenerul tău sau oricine altcineva care locuiește cu tine fumează, fumul acestuia te poate afecta pe tine și pe copilul tău înainte și după naștere. De asemenea, s-ar putea să vă fie mai dificil să vă opriți dacă cineva din jurul vostru fumează.
Fumatul pasiv poate reduce, de asemenea, greutatea copilului la naștere și crește riscul de sindrom al morții subite a sugarului, cunoscut și sub denumirea de „moartea în pătuț”. Copiii ai căror părinți fumează sunt mai susceptibili de a fi internați în spital pentru bronșită și pneumonie în primul lor an.
Renunțarea la fumat acum vă va ajuta și copilul mai târziu în viață. Copiii ai căror părinți fumează sunt mai susceptibili de a suferi de astm bronșic și alte boli grave care ar putea necesita tratament spitalicesc.
Cu cât renunți mai devreme la fumat, cu atât mai bine. Dar chiar dacă te oprești în ultimele săptămâni de sarcină, acest lucru te va ajuta pe tine și pe copilul tău.