Numărul cazurilor de infectare cu COVID-19 a început să crească din ce în ce mai mult. În acest context, epidemiologii atrag atenția că vârful valului 6 al pandemiei ar putea fi atins chiar în această săptămână. Conform specialiștii lor, ar putea să se înregistreze peste 30.000 de infectări zilnice cu varianta nouă denumită Centaurus.
Specialiștii sunt îngrijorați cu privire la infectarea copiilor, mai ales în contextul în care se apropie începutul noului an școlar. Se pare că îmbolnăvirile celor mici au explodat în ultima perioadă.
Îngrijorări cu privire la valul șase al pandemie
Conform unor calcule făcute de specialiști, săptămâna aceasta, România o să atingă vârful valului 6 al pandemiei și o să înregistrăm o medie de 10.000 de noi îmbolnăviri zilnice. Cel mai optimist scenariu arată că vor fi înregistrat 10.000 de noi infectări zilnic în luna septembrie. Din păcate, există și un scenariu sumbru care prevede îmbolnăviri de peste 30.000 raportate în fiecare zi.
Momentan nu s-a anunțat nimic în ceea ce privește începutul școli. Însă cel mai probabil, autoritățile vor recomanda portul măștii de protecție în clase. Masca de protecție este deja recomandată în prezent în spațiile închise, cum ar fi universități, after school-uri sau mijloace de transport în comun.
În acest moment, cea mai mare îngrijorare este legată de infectările în rândul minorilor, având în vedere că spitalizările în rândul copiilor au crescut cu peste 60% în ultima săptămână.
Mulți copii sunt internați
Vestea bună este că cei mai mulți nu au nevoie de îngrijiri într-o secție de terapie intensivă și sunt externați după 5 sau 7 zile.
„Centaurus” a fost depistată prima dată în India la începutul lunii mai. Specialiștii în sănătate sunt îngrijorați fiindcă această variantă conține multe mutații, fiind numeroase combinațiile care apar. Noua variantă a coronavirusului a ajuns în țări precum Marea Britanie, Italia, SUA, Germania, Canada și Austria. În India, cazurile de infectare cu coronavirus au crescut repede, aparent mai rapid decât cele ale variantei BA.5., care era extrem de contagioasă. Astfel, varianta BA.2. a fost înlocuită imediat