Persoanele în vârstă, bebelușii, persoanele supraponderale sau cei care suferă de boli cronice circulatorii sau respiratorii sunt cele mai afectate de căldură vara. Cu toate acestea, nimeni nu este scutit să facă insolație.
Insolația poate fi cauzată de expunerea prelungită la razele soarelui sau de expunerea la temperaturi ridicate pentru o perioadă lungă de timp.
Simptomele insolației
Cunoașterea simptomelor insolației ne va ajuta să acționăm rapid și adecvat și astfel să reducem efectele nocive asupra organismului.
- Piele uscată și înroșită
- Absența transpirației
- Sete intensă
- Dureri de cap severe
- Puls crescut
- Somnolență și confuzie
- Slăbiciune
- Tulburări vizuale
Dacă nu sunt tratate la timp, simptomele se pot agrava și pot declanșa alte simptome grave precum: durere de cap, amețeli, greață, vărsături, crampe, temperatură ridicată a corpului, convulsii.
În fața primelor simptome, cel mai bine este să mergeți la un serviciu de urgență dacă vă aflați pe plajă sau la piscină. Dacă acest lucru nu este posibil, trebuie urmați următorii pași:
- Retrăgeți-vă într-un loc răcoros, la umbră.
- Stați cu capul ridicat pentru a favoriza respirația și a preveni înecul în caz de vărsături.
- Trebuie să vă puneți cârpe cu apă rece pe frunte, ceafă, gât, în interiorul încheieturilor, genunchilor și gleznelor pentru a reduce temperatura corpului.
- Bea apă rece în înghițituri mici si foarte încet pentru a te rehidrata.
- Din moment ce v-ați revenit, este indicat sa mergeți la un centru medical de urgenta pentru a vă putea face o examinare mai amănunțită
Dacă mergem la plajă suntem expuși la temperaturi ridicate. Prin urmare, va fi necesar să menținem anumite măsuri preventive pentru a evita insolația. Așadar, trebuie să ne acoperim capul pentru a-l proteja de soare. De asemenea trebuie să purtăm îmbrăcăminte lejeră, să ne hidratăm cât de des putem. În același timp, trebuie să consumăm mese ușoare bogate în fructe și legume.