Reclamă

Toți conducătorii auto trebuie să știe acest lucru. Amenzile pentru lipsa rovinietei valabile vor crește. Noile schimbări legislative se referă atât la amenzile pentru mașinile mari de transport persoane și marfă, cât și la amenzile pentru mașinile mici.  

Așadar, toți șoferii care nu vor respecta legislația în vigoare vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunar. De exemplu, pentru autoturisme, amenda este de minim 275 RON și de maximum 550 RON. Așadar, limitele sunt majorate față de 250 RON, respectiv 500 RON cât erau înainte.  

Amenzi mai mari pentru lipsa rovinietei

De asemenea, pentru vehicule de transport marfă cu MTMA (masa totală admisibilă tehnic – n.r.) mai mică sau egală cu 3,5 tone amenda este de minim 950 de lei şi de maximum 1.900 de lei, în timp ce pentru vehicule de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) şi maximum 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) amenda este de minim 1.550 de lei şi de maximum 3.100 de lei.  

Totodată, pentru vehiculele de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12 tone, cu minimum 4 axe, amenda este de minim 5.950 de lei și de maximum 11.900 de lei.  

Atenție, șoferi! Cresc amenzile pentru lipsa acestui document
Sursa photo: Shutterstock

În același timp, pentru vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare de 7,5 tone şi mai mică de 12 tone amenda este de minim 2.750 de lei şi de maximum 5.500 de lei.  

Unde ai nevoie de rovinietă

Șoferii români au nevoie de rovinietă atunci când se deplasează pe următoarele tipuri de drumuri:  

autostrăzi;   
drumuri expres;   
drumuri naționale europene (E);    
drumuri naționale principale (DN);    
drumuri naționale secundare (DN).  

În schimb, nu ai nevoie de rovinietă pe drumuri județene și nici pe drumuri comunale, conform legislației în vigoare. 


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro