Reclamă

Probabil cu toții am simțit la un moment dat că ochiul se zbate. Câteodată, când stăm o perioadă la masa de lucru, începe să „tremure” un ochi. Îl ignorăm și revenim la treabă. Dar apoi se întâmplă din nou! Aparent fără motiv, pleoapa continuă cu spasme intermitente pentru tot restul zilei. De ce se întâmplă asta? Ne semnalează o problemă gravă sau e ceva trecător?

Ei bine, pentru cei care nu au aflat încă, fenomenul poartă numele de contracție oculară. Acesta este contracția involuntară, spontană, a mușchilor fini ai pleoapei. De obicei, aceste spasme musculare sunt localizate la nivelul pleoapei inferioare, dar pot apărea la oricare dintre ochi sau la ambii. În cele mai multe cazuri, contracțiile oculare minore se rezolvă la fel de spontan cum au început și nu sunt asociate cu nicio boală.

Motivele principale pentru care se zbate ochiul

Aparent, cauza exactă a spasmului ochilor nu este cunoscută, dar poate fi cauzată sau agravată de o serie de factori, precum:

  • Stres
  • Oboseala ochilor
  • Anumite medicamente și produse, inclusiv cofeina
  • Ochi uscați sau iritați
  • Somn insuficient

În cazul în care episoadele de contracții oculare sunt supărătoare poate fi consultat un medic pentru a exclude alte probleme oculare, cum ar fi blefarita (pleoapele inflamate) sau tulburări ale sistemului nervos, cum ar fi:

  • Paralizia lui Bell
  • Scleroza multiplă
  • Distonie
  • Sindromul Tourette
Și ție ți s-a întâmplat asta. Motivul pentru care se zbate ochiul. E de rău sau de bine
Știri din lume

Cum să oprești contracțiile ochilor

Dacă contracțiile oculare durează săptămâni întregi sau dacă au ca rezultat dificultatea de a deschide ochiul sau dificultăți de vedere, contactați medicul oftalmolog pentru a stabili următorii pași. Medicul poate recomanda medicamente sau un plan de tratament pentru injecții cu toxină botulinică.

Potrivit unui studiu, toxina botulinică se injectează sub pielea din jurul ochilor. Toxina relaxează și slăbește mușchii chiar sub piele, iar fiecare set de injecții previne spasmele timp de aproximativ trei luni. Efectele secundare ale acestor injecții pot include vânătăi minore la locurile de injectare, căderea temporară a pleoapelor sau vederea dublă temporară.


Reclamă

Share.

21 de ani, absolventă a Facultății de Jurnalism și științe ale comunicării din Iași, a trecut prin pepiniera de jurnaliști a revistei " Opinia studențească ", însă totuși novice în presă, își dorește o carieră de jurnalist și să aducă oamenilor știri de calitate. De asemenea, își propune să pună în aplicare integritatea și etica acestei meserii

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro