Reclamă

Fasolea este înfloritoare de sezon și se numără printre cele mai frecvente alimente consumate în întreaga lume.

Fasolea este una dintre cele mai puțin solicitante, mai rapide și mai ușor de cultivat legume. De fapt, le puteți crește chiar acolo, în casă. Deoarece au nevoie de minerale care pot fi găsite în cantități abundente în orice grădină. Cum ar fi azot, potasiu, fosfor, calciu, mangan și fier. O simplă interogare de căutare pe YouTube va dezvălui numeroase rezultate despre cum să crești fasole în propria grădină sau balcon.

Fasolea necesită umiditate constantă, sol cald, precum și aproximativ șase până la opt ore de lumină solară pe zi. Perioada de creștere este diferită pentru fiecare tip de fasole. Având în vedere cât de ușor pot fi cultivate și depozitate, fasolea este o marfă comună pe piață. Dar consumul de fasole în fiecare zi duce la potențiale efecte secundare?

Fasolea vă poate da gaz

De ce nu este bine să mâncăm prea multă fasole. Efectele secundare sunt îngrijorătoare
Pixabay

Da, fasolea are numeroase beneficii. Dar unele dintre aceste beneficii sunt însoțite de unele efecte secundare destul de neplăcute. Dintre care unele ar putea deveni mai evidente dacă ar fi să mănânci fasole în fiecare zi.

Adevăratul motiv pentru care fasolea vă oferă gaz este că conțin un carbohidrat nedigerabil (adică fibre), cunoscut sub numele de rafinoză. În general, stomacul și intestinul subțire nu sunt deosebit de adepți la digerarea rafinozei. Deci, în timp ce alte alimente sunt destul de bine digerate până ajung în intestinul gros, fasolea nu este. Așadar, când boabele ajung în intestinul gros, ajung să fie fermentate de colonia de bacterii intestinale muncitoare a organului respectiv.

Pe măsură ce boabele fermentează în microbiomul tău, se produc bule de gaz. Care pot crea senzații de presiune și/sau balonare și un impuls de a trece gazul. Din fericire, corpul tău devine mai bine să se ocupe de fibre în timp. Ceea ce înseamnă că ai putea evita cel mai rău dintre sentimentele de gaz dacă introduci fasole în dieta ta treptat.

Fasolea te poate face să iei în greutate sau să slăbești

Consumul de fasole susține sănătatea cardiovasculară prin promovarea unor niveluri mai sănătoase de colesterol din sânge. Un alt mod în care fasolea vă poate susține sănătatea cardiovasculară este prin sprijinirea eforturilor dvs. de a obține și de a menține o greutate corporală sănătoasă.

Dacă îți faci un obicei de a mânca fasole, este mai probabil să ai o greutate corporală mai mică. O talie mai subțire și un indice de masă corporală (IMC) mai scăzut.

Dar de ce este? Ei bine, deși numai conținutul lor de proteine ​​poate fi un instrument puternic în eforturile tale de control al greutății, fasolea are avantajul suplimentar al fibrelor. Iar fibrele vă pot lăsa stomacul să vă simțiți mai mulțumit pentru mai mult timp.

Acestea fiind spuse, pe cât de satisfăcătoare și de sățioasă este fasolea. Și oricât de hrănitoare ar fi, e și densă în calorii. Acest lucru poate fi un avantaj dacă încerci să câștigi în greutate. Mai ales dacă le încorporezi în dieta ta alături de alte alimente sănătoase, bogate în calorii.

Unele boabe de fasole pot provoca reacții alergice

Ca și în cazul multor alimente, fasolea provoacă reacții alergice la unele persoane. Și, deși ați putea crede că veți ști până acum dacă sunteți alergic la fasole. Adevărul este că, deși marea majoritate a noilor diagnostice de alergie alimentară sunt făcute în copilărie, este posibil să dezvoltați o nouă alergie la un aliment pe care îl aveți. În plus, în timp ce copiii își pot depăși alergiile alimentare, alergiile alimentare la adulți sunt rareori depășite.

Din fericire, în timp ce leguminoasele precum fasolea pot provoca reacții alergice, alergiile la fasole nu sunt comune. Fasolea poate cel mai frecvent asociată cu reacția alergică este boabele de soia.

Și dacă ești alergic la soia, asta crește probabilitatea ca și tu să fii alergic la alune. Totuși, inversul nu este adevărat – majoritatea oamenilor cu alergii la arahide nu sunt deranjați de soia. Dar dacă ești alergic la alune, asta crește probabilitatea ca tu să fii alergic la fasolea lupin. O altă leguminoasă.

Unele pot provoca migrene

În 1967, un cercetător de știință a publicat un raport preliminar despre posibilele dintre durerile de cap migrenoase. Și o substanță naturală cunoscută sub numele de tiramină.

Astăzi, este cunoscut în rândul oamenilor de știință atât din domeniul neurologiei. Cât și al nutriției că tiramina poate declanșa dureri de cap migrenoase. Alimentele care conțin tiramină pot declanșa dureri de cap la migrene prin facilitarea unei reacții în lanț. Care are ca rezultat vasoconstricție cerebrală selectivă urmată de dilatarea rebound a vaselor craniene.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro