Autoritățile sunt în alertă după ce a fost confirmat primul caz de variola maimuței la un copil. Este vorba despre un băiat cu vârsta mai mică de zece ani. Specialiștii încă nu pot explica modul în care minorul s-ar fi infectat. Până acum, majoritatea cazurile au vizat bărbați cu vârste de peste 23 de ani, ce au întreținut relaţii sexuale tot cu bărbaţi.
Ieri, 21 iulie, a fost identificat primul caz de variola maimuței la un copil. Băiețelul este din Olanda, iar cazul a ridicat numeroase semne de întrebare. Specialiștii nu își pot explica modul în care copilul a fost infectat. În acest caz se fac cercetări ample. Președintele Centrului de Inovație în Medicină, dr. Marius Geantă spune că analiza genomică a virusului care a infectat copilul este diferite de cele obținute prin secvențierea altor cazuri.
„A fost diagnosticat primul caz de infectare cu virusul variolei maimuței la copil. Un băiat cu vârsta mai mică de 10 ani, din Olanda. Modalitățile prin care băiatul a ajuns să fie infectat nu sunt cunoscute. Datele provenind din analiza genomică a virusului care a infectat copilul sunt diferite de cele obținute prin secvențierea altor cazuri diagnosticate in Amsterdam”, a declarat dr. Marius Geantă.
Cum se transmite variola maimuței
Variola maimuței stârnește tot mai multă îngrijorare, răspândindu-se în țările non-endemice. Până acum, au fost identificate 14.000 de cazuri de variola maimuţei în întreaga lume. Cele mai multe cazuri au fost raportate în Europa. În România numărul infectărilor a ajuns la 19.
Boala nu se răspândeşte cu uşurinţă între persoane şi necesită un contact apropiat. Acest virusul intră în organism prin pielea sau mucoasele lezate, tractul respirator, ochi, nas sau gură şi prin fluide corporale. Variola maimuței se răspândește în principal în timpul contactului fizic apropiat şi prelungit cu o persoană infectată.
Simptomele în cazul variolei maimuței pot fi ușoare sau severe, iar leziunile pot fi foarte pruriginoase (mâncărime – n.r.) sau dureroase. Variola maimuței provoacă erupții cutanate veziculoase pe întreg corpul sau leziuni concentrate pe orice parte a corpului. Acestea pot fi însoțite de febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflați și leziuni la nivelul gurii și ochilor.