Peste tot ni se recomandă să consumăm cel puțin 2 litri de apă pe zi. Majoritatea dintre noi știm că ajută la hidratarea organismului, însă puțini știu care este de fapt procesul prin care apa reușește să ajute circulația sângelui și la spălarea organismului. Profesorul Valeriu Stroiescu a dezvăluit tot ce trebuie să știm despre apa pe care o bem.
Eficiența apei în optimizarea funcționării organismului
Este o întrebare simplă, însă fără un răspuns ușor. Studiile au prezentat recomandări variate de-a lungul timpului. Însă, cert este că nevoia de apă este diferită de la o persoană la alta. Depinde de mulți factori, cum ar fi dieta, starea de sănătate, tipul de activitate și clima.
Invitat în cadrul unei emisiuni televizate, profesorul Valeriu Stroiescu a mărturisit că, prin inimă trec 5 litri de sânge într-un minut. Timp de 5 minute organismul se spală cu un litru. Ceea ce înseamnă că avem nevoie de foarte multă apă ca acesta să fie curățat.
@stefann.e1 Cata apa bei pe zi? #sanatate #viata #apa ♬ Questions – Lost Frequencies & James Arthur
Dacă apa s-a murdărit, este eliminată și ulterior înlocuită. În schimb, în momentul în care nu consumăm apă, atunci, în loc de 5 litri, sunt doar 4 și este mult prea concentrat. Ca efect negativ al acestui lucru, rinichii au de suferit, pentru că trebuie să se concentreze de mai multe ori și astfel obosesc. Cu alte cuvinte, lipsa consumului de apă poate conduce la insuficiență renală cronică.
În ceea privește momentul optim pentru a bea apă, teoriile sunt împărțite. Unii specialiști susțin că apa poate fi consumată în timpul servirii mesei. Astfel încât fibrele din alimente să o absoarbă și în acest fel să determine atingerea mai rapidă a senzației de sațietate. Alte voci sunt de părere că apa trebuie băută între mese, cu înghițituri mici, pentru a nu dilua acizii și enzimele care se activează când consumăm alimente. Unii experți din domeniu recomandă obiceiul japonez de a bea un pahar de apă dimineața pe stomacul gol.